Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чавдар Стефанов: Тих протест подготвя опозицията в Русия срещу преизбирането на Владимир Путин
Автор: Харитина Агопян 14:22 / 15.03.2024Коментари (0)860
©
Тих протест на опозицията се очаква по време на президентския вот в Руската федерация, който започва днес. Той продължава до 17 март, когато се очаква кулминацията на избирателната активност. Това каза Чавдар Стефанов, международен анализатор и бивш кореспондент в Москва, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

Юлия Навалная призова руснаците да не признават избора на Путин за президент за легитимен, каза още Стефанов. “Има идея в основния ден за гласуване - 17 март, в 12 ч по обяд да се съберат опозиционно настроените граждани, които да гласуват с невалидни бюлетини. Първи за това спомена Максим Резник - той е бивш депутат от градската управа на Санкт Петербург. Опозицията коментира, че тази проява би показала истинския брой на опозиционерите. За 3 дена на поклонението на Навални минаха над 50 000 души - опозиционерите искат да демонстрират чрез протестната акция истинският брой на несъгласните с управлението на Путин. Става дума за тих протест", поясни журналистът.

“Московската прокуратура заплаши една от заявилите, че ще гласува по този начин, с тежки последици - включително до 5 г. наказателна колония. Събиранията били противоправни и несъгласувани с властта и приличали на екстремистко сборище, твърдят управляващите. Срещу този протест заплахи валят отвсякъде. Опозицията обаче е на принципа “Нека все пак опитаме и покажем какво можем", добави събеседникът.

“Истинските опоненти за президентския вот на Владимир Путин бяха Екатерина Домцова и Борис Надеждин. Те говореха против войната в Украйна, но бяха отхвърлени чрез машинации от Централната избирателна комисия. Останалите трима кандидати са съмишленици на Путин", поясни Стефанов.

“Един от тях е Леонид Слуцки от Либералдемократическата партия, другият е комунистът Николай Харитонов, третият е комсомолецът на Путин - Владислав Даванков с една нова партия, регистрирана преди 4 г.", даде подробности за президентските избори в Русия Чавдар Стефанов.

“Предизборната кампания беше симулативна и доста застояла и тиха. Единственото, което беше над всичко, беше президентът Путин, който заяви, че няма смисъл да прави предизборна агитация, защото всеки ден новинарските емисии започват с него.

Предизборното му обръщение към Федералното събрание беше обещание за много неща. Като фокусник вадеше от всеки ръкав пари за редица национални програми, които трябва да вкарат Русия до 2030 г. в четворката топ държави по брутен вътрешен продукт. Много социални програми предвижда той", разясни журналистът.

“Комунистическата партия, която редовно знае, че трябва да вземе второ място на президентските избори, този път бе малко по-агресивна, тъй като социологическите проучвания показват, че нейният кандидат - 75-годишният Харитонов, може да падне на четвърто място", заяви Чавдар Стефанов .

“Кампанията на тази партия бе доста овехтяла, тъй като техните главни ПР-и са от старата школа, командировани или заточени в предизборния щаб. Странни бяха клиповете на кандидата Харитонов - един от тях го показа как се облича вкъщи сутрин, слага шапката на главата си, поглежда се в огледалото и когато съпругата му го пита: “Къде отиваш?", той отвръща : “На работа - в Кремъл!" После го показват в Кремъл, стиснал юмруци. Доста смешен бе този клип за хора като мен, които познаваме миналото, но остана неразбран от младите избиратели", каза още Стефанов.

“Даванков даже опита със своя екип да направи скечове. Бяха дошли сатирици, които да го осмиват - комиците всъщност са известни. Идеята му беше да привлече по-младата аудитория. Самият той обаче не присъства на шегите - там бе поставена негова фигура", обясни международният анализатор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Лоша инфраструктура в Русе
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: