Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Годината е предизвикателна за пазара на електрически автомобили
Автор: Живко Кръстев 13:52 / 01.04.2024Коментари (0)1177
©
Tesla навлиза в различен етап от своето съществуване. Годината е предизвикателна за пазара на електрически автомобили. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Акциите на Tesla заедно с тези на Apple бележат сериозен спад от началото на годината, посочи той.

"Ако досега компанията е успявала да се харесва на по-младите, на хората, за които е важен екологичният транспорт, сега трябва да се конкурира с мнението на останалите 80%. За да спечели тези потребители, компанията трябва да бъде конкурентна, а това означава да прави по-малко печалби. Това не се харесва на инвеститорите в момента. Именно тази промяна на отношенията на инвеститорите към оценката на компанията вече като традиционен производител води до по-слабото представяне на цената на акциите“, обясни експертът.

Предизвикателствата пред Tesla са сериозни. Конкуренцията от страна на китайските производители, чиято производствената цена е по-ниска, удря печалбите и резултатите на технологичния гигант. "Производството на електрически автомобили в Китай ще се отрази на автомобилостроенето по целия свят, защото ще предложи на потребителите в САЩ и Европа по-евтини автомобили с достатъчно високо качество. Лидерът в тази сфера – BYD, произвежда и батерии. Tesla също произвежда, но не в такава степен. Останалите производители остават зависими в това отношение“, поясни Цветослав Цачев.

Необходимостта от подмяна на батерията след 5-10 години сваля рязко цената на старите електромобили. Това в момента е големият проблем за вторичния пазар, заяви инвестиционният консултант.

В момента вторичният пазар на автомобили в САЩ и Европа е доста развит, заяви Цачев. "В последните 5-10 години се акцентираше на автомобили с много екстри. Това поддържаше цената на старите автомобили и все още я поддържа висока, което пък позволява на купувачите, които желаят да сменят своя автомобил с нов, да успеят да го пласират на висока цена и това да доведе до приемливи лизингови плащания. След пандемията имаше високо търсене на автомобили и ниско производство. Това поддържаше цените на старите автомобили високи и позволи индустрията да работи на добри печалби, да натовари капацитета си в последните години на 100% и да продава на добри цени. В момента Tesla свали цените. Дори новите модели са по-евтини, отколкото е средната цена в САЩ, т.е. те са доста по-конкурентни от останалите“, обясни експертът.

NVIDIA от своя страна бележи ръст от 84% от началото на годината. Той се дължи на това, че компанията показва огромен възход по отношение на своите приходи и печалби, посочи Цачев. "Тя няма конкуренция от гледна точка на производство на чипове, използвани в инфраструктурата на изкуствения интелект. Затова компанията показва толкова силен растеж на приходите, в пъти през последните години. NVIDIA показва и много високи маржове на печалба. Брутният марж на печалба е около 76% - това остава в компанията като пари от продажба на всеки чип. В момента инвестициите се измерват в десетки милиарди на годишна база. Очакванията са, че влагането на пари ще продължи с много големи темпове и това подкрепя търсенето на акции не само на NVIDIA, а на целия сегмент“, обясни Цветослав Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: