Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дадоха зелена светлина за премахване на визите между ЕС и 9 трети страни
Автор: Екип Ruse24.bg 12:26 / 11.11.2015Коментари (0)298
©
Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласува с голямо мнозинство докладите на зам.-председателя на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел относно прилагането на споразуменията за премахване на визите с Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Самоа, Тимор, Вануату и Обединените арабски емирства.

След гласуването Мария Габриел насърчи бързото прилагане на споразуменията, които са в полза за гражданите на ЕС и граждани на трети страни. 

"Тези споразумения за премахване на визите могат да допринесат за значителни икономически ползи, за развитието на туризма, за насърчаване на търговията и отваряне на нови възможности за инвеститори и предприемачи. По отношение на Обединените арабски емирства, Съюзът е най-големият търговски партньор и споразумението има потенциал да засили още повече икономическите връзки", заяви Мария Габриел.

Тя подчерта спазването на принципа на реципрочност като ключов фактор за задълбочаване на двустранните отношения. Необходими са гаранции, че страните прилагат изцяло принципа на реципрочност, който е нужен за осигуряването на еднакво отношение към всички граждани на ЕС, независимо от тяхната националност.

Като докладчик Мария Габриел наблегна още на политическата и символна стойност на споразуменията с 9-те страни. "Премахването на визите е средство за по-нататъшно задълбочаване на политическите и институционални отношения на ЕС с тези страни и възможност за справяне с проблеми от общ интерес, както и за сближаване на хората. ЕС внимателно трябва да следим за изпълнението на двустранните споразумения, особено по отношение спазването на човешките права", заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Деветте страни са част от групата от 19 държави, които през 2014 г. бяха прехвърлени от негативния в позитивния списък, позволяващ безвизово пътуване между тях и ЕС. Европейският парламент трябва да даде своето съгласие за всяко едно от тези споразумения за отпадане на визовия режим, а приемането на решението в ресорната комисия е първата стъпка преди окончателното гласуване в пленарна зала.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: