Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деца от Казахстан оцелели от ада в Истанбул на път за Варна
Автор: Екип Ruse24.bg 15:55 / 01.07.2016Коментари (0)737
©
12 деца от Вокално-инструменталната школа от столицата на Казахстан Астана, двама ръководители и родители, се оказали на метри от взривовете на летище Ататюрк, научи "Монитор". 

Групата била от 21 души и пътувала към Албена за участие в международния фестивал на изкуствата "Трикси". Всички вече пристигнаха благополучно в курорта. Ръководителки на децата са Асел Тинтяева и Татяна Прихода.

"В самолета празнувахме рождения ден на Татяна, децата я поздравиха, беше много весело", обясни Асел Тинтяева. Когато кацнали в Истанбул, трима души от групата се отделили и се наложило останалите да ги изчакат на гишето за паспортна проверка. Тогава избухнал първият взрив - на около 30 метра от тях. 

"Всичко беше в отломки, летяха към нас, настана паника. Това беше много трагично събитие, много мащабно. Оказахме се блокирани. Имаше много викове, сълзи... Ако не се беше наложило да изчакаме тримата, щяхме да се окажем на мястото на взрива," обясни Тинтяева. Децата, родителите и ръководителите от Казахстан останали в един от ъглите. Тъкмо се поуспокоили и се чул вторият взрив. Отново настанала паника, хората плачели. След втория взрив отломки полетели към групата казахстанци. Те се озовали в зона, която нямала изход към улица. Това обаче ги спасило. Дошли военни с техника. Пренасочили ги в стая с около 50 души. Служители им казали да са спокойни, че идват сапьори, които да проверят за други взривни устройства. "Беше ужасно! Благодарим на Бог, че ни спаси! Ако не бяхме изгубили тези трима души, щяхме да сме в центъра на взривовете", категорична е и Татяна Прихода. 

След като ги евакуирали от летището, вървели около километър с куфарите до хотел. Не ги пуснали вътре, веероятно притеснени от куфарите и чантите, дали им вода и им позволили да посетят тоалетна. По-късно пристигнал представител на Консулството на Казахстан в Истанбул, който се договорил с управата на хотела групата да пренощува там. На следващата сутрин потърсили съдействието на фирмата, от която били закупили билети и от там им уредили да се качат на самолет за София.

В Албена ще пристигнат още 12 деца от Вокално-инструменталната школа от Астана. Те трябвало да пътуват със същия полет до Истанбул, но нямало билети.
Вокално-инструменталната школа от Астана участва във фестивала "Трикси" за четвърта поред година, а за втора година толкова масово, сподели Емил Струнджев - директор на арт-център "Стринджендо", организатор на фестивала "Трикси". Школата е много голяма, децата изпълняват както класически, така и типични казахстански произведения, допълни той.

Още по темата: общо новини по темата: 10
01.07.2016 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
30.06.2016 »
30.06.2016 »
29.06.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: