Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес е Денят на Европа, в Русия - Денят на победата
Автор: Екип Ruse24.bg 10:21 / 09.05.2016Коментари (0)450
©
На 9 май отбелязваме Деня на Европа. От 1985 г. до днес датата символизира стремежа към единство, мир и просперитет на Общността. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа.

Още по-точно е да се каже, че отбелязваме Деня на обединена Европа и по-конкретно - на Европейския съюз. Датата е точно тази, защото именно на нея се случва нещо съдбоносно и определящо развитието на Стария континент.

След Втората световна война положението в Европа е катастрофално, всички държави са разрушени икономически и политически. Идва осъзнаването, че за да има развитие всяка една от тях, то трябва да стане на базата на подкрепа и взаимопомощ, а не на съперничество и войни. 

Достига се до разбирането, че за да тръгнат икономиките нагоре, за да се възстановят и развият, трябва да има обединяване на усилията между държавите, да се установят отношения на мир, споделяне на ресурси и свободна търговия. 

Пръв това желание и намерение декларира френският министър на външните работи - Робер Шуман - точно на 9 май 1950 година. На тази дата той държи паметна реч в прочутата Зала с часовника на Ке д'Орсе, в която призовава Франция, Германия, а и други европейски страни, към помирение в името на просперитета на европейските нации.

С декларация, която представя пред международната преса в Париж, той призовава към съединение. Неговото конкретно предложение е Франция и Германия, доскоро жестоко воюващи противници в голям военен конфликт, да обединят своето производство на въглища и стомана като първа реална стъпка към създаването на европейска федерация. 

С това на практика са положени основите на днешния Европейски съюз - съгласието от страна на други държави поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на континента. 

Този момент, останал известен в историята като "Декларацията на Шуман", поставя началото на един коренно различен път - път към взаимопомагаща си общност. Именно 9 май се счита за датата на възникването на съюза между все повече държави на Стария континент.

Датата се отбелязва и в Русия, но като Деня на победата. През уикенда в страната протече тренировка за големия традиционен парад на Червения площад в Москва. Русия днес отбелязва 71-вата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: