Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Добра сделка: Орбан подари на Ердоган кон, срещу 1 конска сила получи 435
Автор: Петя Кузева 13:28 / 19.12.2023Коментари (0)521
Турският президент беше посрещнат почти като герой в Будапеща, където получи подобаващ подарък от Виктор Орбан - чистокръвен кон. Направеният избор от унгарския премиер не беше точно "вдъхновен" тематично, като се има предвид, че Ердоган падна от кон през 2003 г.  

Орбан пък се обяви за изключително доволен от електрическия автомобил, който получи от Реджеп Ердоган.

"Беше добра сделка. 1 конска сила за 435. Добре дошли в Унгария, г-н президент Ердоган!", приветсва Виктор Орбан турския гост, намеквайки с хумор за произведената в Турция електрическа лимузина, която получи като подарък. 

Турският президент падна от коня си през 2003 г. и до 2017 г. не беше виждан с коне на публично място, пишат news.ro и Digi24. 

Срещата се проведе на фона на факта, че Унгария, "все по-изолирана в Европейския съюз, търси съюзници", коментират анализаторите. 

Това е второто посещение на турския президент в Унгария само за четири месеца, което е ясен знак за сближаването между двамата лидери, единствените, които все още не са ратифицирали присъединяването на Швеция към НАТО. 

"Мисля, че на езика на дипломацията това споразумение изразява възможно най-близкото приятелско, братско и политическо сътрудничество. За Унгария Турция е много важна. Унгария не е в безопасност без Турция. Не можем да спрем миграцията, която застрашава Унгария, без Турция. Единствената държава, която успя да постигне резултат за мир и съгласие във войната между Украйна и Русия, е Турция по зърнения въпрос", каза Орбан.  

Какво са обсъждали Орбан и Ердоган 

По повод посещението на Ердоган в Будапеща двете страни подписаха споразумение, за да може закупуването на природен газ от Турция да започне през следващата година, а ръководителят на унгарската дипломация Петер Сиярто подчерта ролята на Турция за сигурността на Унгария, включително енергийната. 

По отношение на енергийната сигурност унгарският премиер посочи, че е договорено не само Унгария да купува природен газ, който ще транзитира Турция, но и Унгария да купува газ от Турция. 

Унгарският министър-председател също така спомена, че досега във войната между Украйна и Русия Турция е единствената, която е успяла да постигне резултати по отношение на постигането на мир и споразумение по зърнения въпрос. 

Турският президент, който дойде в Будапеща за срещата на Унгарско-турския съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище, подписа с унгарския премиер Виктор Орбан съвместна политическа декларация относно приоритетното стратегическо партньорство между Унгария и Турция. 

Двете страни празнуват сто години от създаването на Република Турция и установяването на дипломатически отношения между Унгария и Турция, като моментът се отбелязва с Унгарско-турския културен сезон, който започна на 18 декември и се провежда в двете страни. 

"Отношенията между Турция и Унгария са приятелски и имат стари корени, като и двете страни възнамеряват да ги разширяват", подчерта от своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция, проведена заедно с премиера Виктор Орбан."Културният афинитет между Турция и Унгария е много силен", подчерта Ердоган. 

Турският президент също изрази желанието си насилието в Газа да спре възможно най-скоро, подчертавайки спешната необходимост от прекратяване на огъня, към което страната му работи от първия ден на конфликта. Според него възстановяването на границите от 1967 г. е неизбежно, както и тези от международната общност да отправят подходящо послание към Израел и по този начин да се сложи край на загубата на човешки животи, каза Ердоган. Вярваме, че Унгария също ще направи всичко възможно в това отношение, каза Реджеп Ердоган. 

Това е вече второто посещение на турския лидер в Унгария в рамките на четири месеца, това е първата му задгранична дестинация след преизбирането му за президент.

Унгария и Турция са единствените страни от НАТО, които не са ратифицирали присъединяването на Швеция към военния съюз. Унгария все още не е гласувала за одобряване на влизането на Швеция в НАТО, присъединявайки се към Турция, която отдавна блокира присъединяването на Стокхолм и спря процеса дори след като Ердоган отмени ветото си през юни.

По-рано този месец Ердоган постави условие за ратифицирането от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за НАТО от "едновременното" одобрение на от Конгреса на САЩ по искане на Анкара за изтребители F-16. Ердоган и Орбан обаче не коментираха този въпрос на пресконференцията.

Още по темата: общо новини по темата: 2
21.06.2024 »
12.12.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: