Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Движението по магистралата към Белград ще бъде пуснато, когато спре да изтича амоняк
Автор: Екип Ruse24.bg 14:33 / 27.12.2022Коментари (0)471
© NOVA
Все още е спряно движението по магистралата към сръбската столица. Като автомобилите, които пътуват към Ниш и Белград, трябва да минават по обходен маршрут през Бела Паланка. В Пирот, тази сутрин се събра Кризисният щаб, който трябва да реши дали ще отмени извънредните мерки. 

Властите в Сърбия поставиха мобилни станции, за да измерват замърсяването на въздуха. Зам.-кметът на Пирот Милош Цолич обяви пред NOVA, че щабът е взел решение да остави  амонякът да изтече, след което ще започне операцията по вдигане на цистерните. Работата на терен продължава. През нощта бяха поставени 2 мобилни станции в Пирот. Те са в индустриалната зона на града и в близост до мястото на инцидента.

В зависимост от отчетените данни властите ще вземат решение дали да разхлабят мерките в града  и кога цистерните на бъдат изтеглени. 

“Всички станции, които поставихме, показват, че амонякът е в нормални параметри и че няма никакво замърсяване след инцидента", каза още зам.-кметът на Пирот. 

Взето е решение амонякът да бъде оставен да изтече от пробитата цистерна, защото се изпуска в малки количества и е безопасно за населението. Не са отчетени завишени стойности на амоняк във въздуха на българска територия

“Амонякът и сега излиза, а от друга страна той е силно запалим. Голям риск е да пуснем автомобилите по магистралата и ситуацията трябва да се прецени внимателно" , каза още Цолич.

Заради инцидента българските власти също поставиха мобилна станция в района на Калотина. На територията на България също не са отчетени превишения. 

“В момента юг/югоизток е вятъра в Пирот, което показва, че няма опасност за България, но все пак всички служби в България са заели позиция,  за да можем да направим ранно предупреждение към населението за идващ такъв облак от амоняк превантивно", каза Красимир Димитров, директор “Аварийна помощ" към Столична община. 

Съветът на властите е да не се пътува до Пирот и през днешния ден.

До момента са потвърдени 2 жертви. Властите тепърва ще уточняват дали първата жертва е починала заради сърдечни проблеми, или от натравяне. Другата жертва е турски гражданин. Той е шофьор на тир и излиза от превозното средство, като тръгва да бяга заради гъстия дим, но губи ориентация и пада от моста. 

По-късно тялото му беше намерено в реката.

По последни данни извънредното положение в Сърбия ще остане до тогава, докато не бъде премахната композицията от релсите. По-късно ще стане ясно, как ще ходят децата на училище - онлайн или присъствено.

Според кмета на Пирот отговорност за ситуацията има “Сърбия карго". Това е фирмата, която се занимава с железопътния превоз в държавата. 

Измерени са и показателите на въздуха и водата. Те са много добри. Властите са категорични -  няма причина за паника в града. Гражданите могат да видят резултатите онлайн на електронна страница. 100 единици е граничната стойност за наличие на амоняк във възбуда в момента тя е 17/18 единици. А магистралата ще бъде отворена веднага щом спре да изтича амонякът.

Още по темата: общо новини по темата: 22
09.01.2023 »
08.01.2023 »
05.01.2023 »
30.12.2022 »
29.12.2022 »
29.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: