Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джо Байдън може да е първият американски президент, посетил Нагасаки
Автор: Иван Христов 10:02 / 20.12.2022Коментари (0)228
©
Правителствата на Япония и Съединените щати обмислят организирането на посещение на президента Джо Байдън в град Нагасаки, който беше подложен на американска атомна бомбардировка през 1945 г. Това съобщи във вторник вестник Yomiuri, позовавайки се на японски правителствени източници.

Ако това се случи, Байдън ще бъде първият действащ американски лидер, посетил Нагасаки. В момента страните преговарят за това пътуване, а окончателното решение ще бъде взето след задълбочена оценка на готовността на Нагасаки за престоя на американската делегация. Това важи и за мнението на местните жители по този въпрос.

Японският премиер Фумио Кишида възнамерява да придружи президента на САЩ в Нагасаки, ако визитата бъде договорена. Възможно е едно от местата, които Байдън ще посети, да бъде католическата катедрала Ураками, която беше разрушена в резултат на атомна бомбардировка и след това възстановена.

Що се отнася до времето на пътуването, тогава, както отбелязва вестникът, Байдън може да дойде в Нагасаки след срещата на върха на Групата на седемте (Г-7), която ще се проведе в Хирошима на 19-21 май следващата година. Кишида, чийто избирателен район е в Хирошима, вижда срещата като възможност да покаже ролята на Япония в премахването на ядрените оръжия.

През 2016 г. Барак Обама стана първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима. Там по-специално той се срещна с жители на града, оцелели от ядрения удар, и посети Музея на мира. През същата година Япония председателства и Г-7, а в Хирошима се проведе среща на външните министри на групата.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от американската армия в самия край на Втората световна война. Официалната им цел беше да ускорят капитулацията на Японската империя. Тези атаки бяха единственият пример за бойно използване на ядрени оръжия в историята на човечеството.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: