Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джордж Сорос предава контрола върху фондовата си империя
Автор: Екип Ruse24.bg 16:31 / 11.06.2023Коментари (0)298
© GettyImages
Американският финансист Джордж Сорос предава контрола върху фондовата си империя на стойност 25 милиарда долара на сина си Александър, съобщи вестник "Уолстрийт Джърнъл“ и БГНЕС.

Според публикацията, през декември съветът на директорите на 92-годишната фондация "Отворено общество" на Сорос е избрал сина му Александър за председател. 37-годишният Алекс наследява баща си и заема длъжността президент на комитета за политически дейности на Сорос. Алекс Сорос е и единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management - фирмата, която управлява средствата на фонда и на семейството. Според говорител на бизнесмена, по-голямата част от 25-те милиарда долара през следващите години ще отидат във фондация "Отворено общество". В същото време около 125 млн. долара ще бъдат предназначени за комитета за политически дейности.

В миналото е имало и съмнения, че Джордж Сорос ще се оттегли. В едно интервю той заявил, че "по принцип" не иска фондът да "премине в ръцете на някое от децата". По преценка на финансиста фондът трябва да се управлява от "този, който е най-подходящ за това". Очевидно Алекс е спечелил доверието на баща си, тъй като често го е замествал при пътувания до офисите на организацията по света. "Той го заслужава", добави Джордж Сорос, цитиран от изданието.

Управляваната от Сорос-младши благотворителна организация ще продължи да се бори за избирателните права на гражданите, равенството между половете и правото на аборт. Александър Сорос е " настроен лявоцентристки", израснал "смутен от богатството на семейството си", пише още изданието. В свое интервю Сорос-младши отбелязва, че ще подкрепя американски леви политици. Той изразява загриженост от перспективата Доналд Тръмп да се върне на президентския пост в САЩ.

Политическата му позиция предполага значителна финансова роля на фондациите на Сорос в предстоящите президентски избори в САЩ, пише вестникът.

Той посочва, че Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Конгреса и държавни лидери - бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Фондация "Отворено общество" на Сорос дарява около 1,5 млрд. долара годишно на групи, които защитават правата на човека и насърчават демокрацията в различни страни. Сорос дарява средства и на университети и образователни организации.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: