Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК отправи препоръки към България да прекрати мерките за енергийна подкрепа
Автор: Екип Ruse24.bg 15:30 / 24.05.2023Коментари (0)255
©
ЕК препоръчва на България прекратяване на мерките за енергийна подкрепа до края на тази година, като спестените от това пари се използват на намалявате на държавния дефицит. Ако все пак се налагат мерки, те трябва да бъдат насочени за защита на уязвимите домакинства и компании, да бъдат фискално поносими и да гарантират спестяването на енергия, предаде БНТ.

Европейската комисия публикува днес пролетния пакет на Европейския семестър, който съдържа препоръки за фискалната политика и икономиката на страните от ЕС, които трябва да бъдат изпълнени тази и следващата година. ЕК препоръчва на България да провежда разумна фискална политика като ограничи номиналното увеличение на национално финансираните нетни първични разходи през 2024 година с не повече от 4,6 на сто.

Брюксел настоява България да гарантира ефективното усвояване на безвъзмездните средства по Плана за възстановяване и устойчивост и от другите фондове на ЕС, за да насърчава на зеления и цифров преход. Страната трябва да продължи с бързото изпълнение на програмите по политиката на сближаване.

Препоръчва се също намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на преход към чиста енергия чрез по-бързо разгръщане на възобновяеми енергийни източници, заедно с развитието на капацитет за съхранение на енергията, за да се увеличи гъвкавостта на енергийната система.

От страната ни се очаква да укрепи инфраструктурата на електропреносната мрежа и подобри нейното управление. ЕК смята, че България трябва да продължи усилията за увеличаване на взаимосвързаността със съседните страни.

Брюксел препоръчва ускоряване на обновяването на сградите, за да се стимулира енергийната ефективност и да се преодолее енергийната бедност. Еврокомисията очаква нови, ориентирани към бъдещето, решения в централното отопление и устойчив градски транспорт, както и ускоряване на развитието на железопътната инфраструктура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: