Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК подкрепя програми за събиране на кръвна плазма у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 17:24 / 11.01.2021Коментари (0)1205
©
Европейската комисия подбра 24 проекта, които ще изградят нови или ще разширят съществуващите програми за събиране на плазма от донори, възстановени от COVID-19. Безвъзмездните средства се отпускат, след като през юли миналата година беше изпратена покана до всички обществени и нетърговски служби по кръвопреливане в ЕС да кандидатстват за финансиране за снабдяване с необходимото оборудване за събиране на реконвалесцентна плазма.

Инициативата се финансира чрез Инструмента за спешна подкрепа на обща стойност 36 милиона евро. Проектите, които ще се изпълнят в 14 държави членки (Белгия, България, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Словения) и Обединеното кралство, са национални или регионални и в повечето случаи ще включват разпределяне на средства до голям брой местни центрове за вземане на кръв или плазма (общо над 150).

Безвъзмездните средства ще подпомогнат закупуването на редица машини за плазмафереза и свързаното с тях оборудване, включително комплекти за събиране, оборудване за съхранение, лабораторни изследвания и характеризиране на плазмата и организационните промени в кръвните центрове. Лечението включва преливане на реконвалесцентна плазма на болни пациенти, за да се повиши техният имунитет и способността им да се борят с вируса. Може също така да се предостави на промишлеността за пречистване на антитела с цел приготвяне на лекарствен продукт за COVID-19 (имуноглобулин).

Ефективността и на двата подхода се проучва в световен мащаб, включително в научноизследователските проекти на ЕС, финансирани по програмата "Хоризонт 2020“. И двете потенциални лечения разчитат на събирането на големи количества кръвна плазма, дарена от възстановените пациенти.

Предварителните резултати са обещаващи, с доказателства за много ниска честота на нежелани реакции. Очакват се допълнителни резултати от цялостните клинични проучвания. Резултатите до момента показват, че най-ефективно за намаляване смъртността при пациентите е ранното преливане на реконвалесцентна плазма. Това означава, че трябва да се съберат възможно най-голям брой донори, за да се гарантира, че даренията, които са богати на антитела, ще бъдат предоставени на пациентите. Кръводарявания, които не са подходящи за преливане като реконвалесцентна плазма, могат да се използват за други цели на кръвопреливане и за производството на други основни лекарствени продукти.

Понастоящем обществените кръвни служби и Червеният кръст събират предимно цялостни кръводарявания, от които след това плазмата се отделя. Това е много по-неефективен метод за вземане в сравнение с плазмаферезата - процес, при който плазмата се взема от донора и останалите кръвни съставки се връщат. Донорите на плазмафереза могат да даряват по едно и също време по-големи обеми плазма и могат да даряват веднъж на всеки 2 седмици в сравнение с веднъж на всеки 3-4 месеца за донори на цяла кръв.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: