Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК предлага да се освободят от ДДС жизненоважни стоки и услуги по време на кризи
Автор: Екип Ruse24.bg 17:20 / 12.04.2021Коментари (0)538
© ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия предложи да се освободят от данък добавена ДДС стоки и услуги, предоставени от органите и агенциите на ЕС на гражданите в държавите членки по време на кризи. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на Комисията.

"Наред с други неща, опитът с пандемията показа, че ДДС, начислен за някои трансакции, в крайна сметка е фактор за разходите в операциите за обществени поръчки, който затруднява ограничените бюджети. Следователно днешната инициатива ще увеличи максимално ефективността на средствата от ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране на кризи, като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве.

Тя също така ще укрепи органите за управление на бедствия и кризи на ниво ЕС, като например тези, попадащи в обхвата на здравния съюз на ЕС и механизма на ЕС за гражданска защита“, се казва в изявление на ЕК.

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на комисията и други агенции и органи на ЕС да внасят и придобиват стоки и услуги без ДДС, когато тези покупки се разпределят по време на спешни ситуации в ЕС.

Получателите могат да бъдат държави членки или трети страни, като национални органи или институции като например болница, национален здравен орган или орган за реагиране при бедствия.

Сред стоките и услугите, обхванати от предложеното освобождаване от ДДС са например: диагностични тестове и материали за тестване и лабораторно оборудване; лични предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, халати, дезинфекционни продукти и оборудване; палатки, походни легла, облекло и храна; оборудване за търсене и спасяване, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки; антимикробни средства и антибиотици, антидоти за химическа заплаха, лечение на радиационно увреждане, антитоксини, йодни таблетки; кръвни продукти или антитела; уреди за измерване на радиация; разработване, производство и снабдяване с необходимите продукти, изследователски и иновационни дейности, стратегическо складиране на продукти; фармацевтични лицензи, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещения и др.

Законодателното предложение, което ще измени директивата за ДДС, сега ще бъде представено на Европейския парламент за становище и на Съвета за приемане. Държавите членки трябва да приемат и публикуват до 30 април 2021 г. законовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с настоящата директива. Те трябва да приложат тези мерки със задна дата от 1 януари 2021 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: