Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК предявява искове срещу България във връзка с енергията от възобновяеми източници
Автор: Алена Соколчева 17:33 / 26.01.2023Коментари (0)466
©
Европейската комисия предявява искове срещу България пред Съда на ЕС във връзка с енергията от възобновяеми източници и защитата на биоразнообразието. Това съобщиха от пресцентъра на ЕК.

ЕК реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови санкции в съответствие с член 260, параграф 3 от ДФЕС за това, че не е транспонирала в националното си законодателство Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници (Директива (ЕС) 2018/2001). 

Целта на тези правни действия е да се гарантира развитието на енергията от възобновяеми източници в целия ЕС и да се намалят емисиите на парникови газове, енергийната зависимост и високите цени. Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 30 юни 2021 г. Към днешна дата България и Словакия са единствените две държави членки, които не са уведомили за мерки за транспониране. Подробности ще намерите тук.

Комисията също реши да предяви искове пред Съда на ЕС срещу България и още пет държави членки, които не са приложили част от разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1143/2014 относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. Инвазивните видове са растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат. Въпреки известния напредък България не е предприела всички необходими действия за отстраняване на неизпълнението. Повече информация ще намерите тук.

Днес Комисията реши също да започне производство за установяване на нарушение срещу България (INFR(2022)4109) за това, че е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар, като е въвела схема за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена на горивата само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България. Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски официални цени на горивата, но намалението не се прилага за превозни средства, които не са регистрирани в България. Следователно тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална.

Комисията също изпраща официални уведомителни писма до 14 държави членки, сред които и България във връзка с намаляването на емисиите на няколко замърсителя на въздуха, както се изисква съгласно Директива (ЕС) 2016/2284 за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители ("национални тавани за емисии“ или "Директива за НТЕ“).

Комисията реши да изпрати официално уведомително писмо и мотивирано становище до България за още две нарушения на правото на ЕС - съответно относно справянето с разпространението на терористично съдържание онлайн (Регламент (ЕС) 2021/784) и Директивата за осигуряване на изпълнението в областта на командироването на работници (2014/67/ЕС).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: