Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС подхваща пътните нарушители със солени глоби
Автор: Екип Ruse24.bg 11:08 / 26.04.2024Коментари (0)1028
©
Европейският парламент прие нови правила срещу шофьори, които не плащат глобите си за пътни нарушения в чужбина. Те са насочени към по-голяма събираемост, уеднаквяване на критериите и постигане на неизбежност в понасянето на санкции в отделните страни в Евросъюза.

В момента 40% от пътните нарушения на шофьорите в чужбина остават ненаказани. Приетите с 570 гласа “за" (срещу общо 60 “против" и “въздържал се") нови правила за трансграничен обмен на информация за пътни нарушения в държавите членки ще трябва да предотврати тази тенденция.

В Европарламента при дебатите бяха посочени "вратички в преследването на нарушители на пътя в чужбина". Срещу това борбата вече ще се води чрез по-тясно сътрудничество и единна система за откриване и наказване на нарушителите. Но също така и с разширяване на списъка от пътни нарушения, подлежащи на трансгранична санкция.

Глобите над 70 евро ще се плащат в целия ЕС

На първо място, новите правилата задължават различните национални органи да отговарят "без забавяне и не по-късно от два месеца" на запитвания от други европейски държави, които искат информация за чужди шофьори нарушители.

Освен това глобите вече ще се плащат във всяка страна-членка на ЕС, ако надвишават 70 евро. Досега процедурата предвиждаше уведомлението за начислената сума да бъде изпратено в държавата, в която пребивава нарушителят. Но въпросният нарушител често въобще не се връща там и така няма как да му бъде взета глобата. Сега това може да стане навсякъде из Евросъюза.

Разширява се списъкът с нарушения на чуждестранни водачи, които ще задействат трансгранична помощ и може да доведат до глоба.

Освен традиционните като превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние или преминаване на червен светофар, европейските законодатели добавиха опасно паркиране и опасно изпреварване, пресичане на непрекъсната линия на пътя, както и бягство от местопроизшествието (едно от честите ненаказани нарушения, например, е удряне на паркирана кола, след което причинителят напуска мястото).

Ясен краен срок и процедура

Страната от Евросъюза, в която е извършено пътното нарушение, ще разполага с 11 месеца от датата на инцидента, за да издаде официално известие. То трябва да включва времето и обстоятелствата на нарушението, както и информация за начина на обжалване на наложената глоба.

По инициатива на група евродепутати бе приет специален текст, който забранява частни субекти (най-често съдебни изпълнители) да помагат на държавните институции в страните от Евросъюза при събирането пътни глоби от чуждестранни шофьори.

Онлайн портал

За да увеличи прозрачността и да улесни прилагането на новите правила, на Еврокомисията бе възложено да създаде онлайн портал. В него, освен общата информация, ще се посочват правилата, възможностите за обжалване и съответните видове глоби за пътнотранспортно нарушение.

Новите правила ще бъдат гласувани от Съвета на Европейския съюз. След това държавите-членки ще разполагат с максимум 30 месеца, за да се подготвят и да ги приложат на практика, пише Sega.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: