Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един от лекарите, които остават на "фронта" и помагат на много родилки
Автор: Екип Ruse24.bg 14:05 / 15.03.2022Коментари (0)614
©
През последните седмици една снимка обиколи социалните мрежи. Направена е в ранните часове на руската инвазия и показва мига, в който на бял свят се появява едно от първите украински бебета, родени по време на войната.

Името на лекаря, който помага при раждането, е Кирил Венцковский. Въпреки продължаващите руски атаки и ракетите, разрушаващи Киев, Венцковский е решен да не напуска града. И въпреки че му се е наложило да прекара последните две седмици почти изцяло в болницата, той казва, че няма да спре да прави това, за което е учил - да помага на майки да раждат здрави деца.

Венцковский е акушер-гинеколог от 16 години. Присъствал е на хиляди раждания, но от 24 февруари насам, когато руската армия нахлу в Украйна, за първи път му се налага да изражда бебета в бомбоубежище.

Началото на войната го заварва на смяна в Перинаталния център в Киев, където работи. Заради въздушните нападения лекарите са принудени да преместят родилките в мазето на болницата, което обаче не е пригодено за целта. Налага се Венцковский да го оборудва.

"Тук имаме нещо като импровизирана родилна зала. Както сами можете да почувствате, за съжаление не е твърде топло", разказва Венцковский пред екип на телевизия "Настоящо време".

"Комфортната температура за едно новородено е 26 градуса. Тук е невъзможно да осигурим това."

За да се опитат все пак да стоплят помещението, лекарите слагат два радиатора и една ултравиолетова лампа, насочени към родилката. На снимките от мястото обаче се вижда, че по време на раждането жената остава облечена с яке, а условията около нея са стряскащи - единствено обикновена завеса я отделя от другата част на мазето, мазилката по стените се лющи, липсва каквото и да било модерно оборудване, предава "Сводобна Европа".

"За съжаление тук не можем да инсталираме сърдечните монитори, които се използват в родилните отделения за наблюдение на сърдечния ритъм и състоянието на бебето", обяснява Венцковский и добавя: "Преди да бъдат измислени сърдечните монитори, лекарите са използвали такива дървени тръбички - стетоскопи. Поставят се върху корема [на майката] и с тях се прослушва сърцето на бебето."

Цялата първа седмица на войната Венцковский прекарва в болницата. Прибира се в дома си чак на седмия ден.

"Отбих се съвсем за кратко да взема някои чисти неща, четка за зъби. После излязох още два пъти, защото баба ми и дядо ми са възрастни. Купих им вода, лекарства и това е. Тук (в болницата) съм почти през цялото време", разказва лекарят.

Венцковский завършва медицина в Киевския национален медицински университет през 2007 г., след това специализира акушерство и гинекология. Допреди войната се занимава активно със спорт, съосновател е на клуб по колоездене, участва в състезания по триатлон.

В свое старо интервю от преди малко повече от две години казва, че мечтае да се пробва в плуването на дълги разстояния и в многодневни състезания с велосипеди. Към момента обаче плановете му за бъдещето са краткосрочни и са изцяло свързани с болницата. По думите му планира да остане в Киев и да продължава да върши работата си на лекар. Не се смята за герой.

"Честно казано, смятам, че героите са тези наши момчета и момичета, които ни защитават на фронтовата линия. Ние тук просто си вършим работата. А можем да си я вършим, защото те ни защитават."

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: