Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Всеки месец е по-топъл от предходния сравнено с изминалите десетилетия - това е изключително притеснително
Автор: Йоланда Пелова 16:20 / 22.03.2024Коментари (0)997
© Фокус
Обезпокоителни са данните от последния доклад на Световната метеорологична организация, който обхваща и анализира развитието на темата за състоянието на глобалния климат през 2023 г. Глобална новина от повече от месец, е че 2023 г. е най-топлата година в годишните измервания вече от почти 2 века насам. И тези рекорди бяхме свикнали да се подобряват през няколко години, всъщност през последните 2 години виждаме, че буквално всеки месец е по-топъл от предходния преди десетилетия. И това е изключително притеснително. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Георги Стефанов, експерт "Климат и енергетика".

Той обясни защо всичко това е доста притеснително: "Когато погледнем концентрацията на трите основни парникови газа, те също са на рекордни стойности, достигнахме незапомнени нива на въглеродния диоксид и процентът на ускорение на тези парникови газове също е много голям. Скоростта на покачването на морското равнище се е увеличила повече от два пъти за последните 10 години, обхватът на морският лед в Антарктика достигна най-ниските си нива, откакто се води наблюдение, вече 65 години глобалните ледници се разтапят. Въобще общо взето тези новини, които ние сме свикнали да ги гледаме с екстремни метеорологични условия като пожари, наводнения, те се случиха миналата година и в България. Да припомним циклона “Даниел", който нанесе много поражения и в България, и в Гърция, после над 12 000 души загинаха и в Северна Африка", коментира Стефанов.

По думите му всички тези неща водят до продоволствена сигурност и до разселение на населението: "Мигрантска криза, в крайна сметка, ако се върнем преди 10-15 години със ситуацията в Сирия, също беше причинена от една суша. Измененията на климата се случват всеки ден по всички континенти, без значение бедни или богати държави".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: