Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти предупреждават: Тези гуми са по-опасни от шофирането в нетрезво състояние!
Автор: Екип Ruse24.bg 13:14 / 29.12.2022Коментари (0)305
© Sofia24.bg
Илюстративна снимка
Износените гуми са по-опасни от шофирането в нетрезво състояние, предупреждава ново проучване, цитирано от "Дейли мейл“.

Известно е, че шофирането в нетрезво състояние удължава спирачния път на водачите, тъй като увеличава времето за реакция.

Нов научен доклад, изготвен от Кардифския университет във Великобритания, разкрива, че износените гуми увеличават спирачния път седем пъти повече от алкохола, информира БТА.

Това би трябвало да запали червена сигнална лампа в главите на хиляди водачи, които се канят да тръгнат на път по време на настоящите празници.

Констатациите доведоха до призиви законовият минимален протектор на гумите от 1,6 мм във Великобритания да бъде увеличен, за да се предотвратят пътнотранспортни произшествия.

Около 35 процента от фаталните автомобилни катастрофи са причинени от шофиране в нетрезво състояние, тъй като алкохолът увеличава времето на шофьора да реагира на това, което е пред него и следователно увеличава спирачния път.

Проучването установи, че консумацията на алкохол увеличава средно времето, необходимо на шофьорите да реагират на спиране с 18 процента, или 120 милисекунди.

Това означава, че при 110 километра в час това ще доведе до увеличаване на спирачния път с близо 4 метра.

Шокиращите констатации обаче показват, че гумите с протектор от 1,6 мм имат 36 процента по-малко сцепление от гумите в добро състояние, увеличавайки спирачния път до 27 метра.

Докато законовата граница за протектор на гума в Обединеното кралство е 1,6 мм, гумите в "добро“ състояние имат минимум 4 мм протектор.

Професор Питър Уелс, който проведе изследването в университета в Кардиф, каза: "Когато започнахме проучването, не знаехме кой от двата фактора – алкохол или износени гуми – ще окаже най-голямо влияние върху спирачния път, тъй като данните никога не са били сравнявани преди.“

"Да се докаже, че износените гуми увеличават спирачния път седем пъти повече от алкохола, е важно откритие, каза още той и добави: Изследването също така подчертава колко опасни са уж законните гуми, когато става въпрос за нивата на сцепление. Според мен настоящата законова граница е твърде ниска.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: