Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти твърдят, че отказът от "Южен поток" няма да повлияе на Европа
Автор: Екип Ruse24.bg 11:21 / 02.12.2014Коментари (0)372
©
Отказът на Русия да продължи с изграждането на газопровода "Южен поток" предизвика леко безпокойство у европейските държави, които все още са зависими от вноса на руски газ. Експерти веднага призоваха за разнообразяване на енергийните източници, което ще доведе до по-голяма сигурност за европейските потребители.

Русия ще изпълни всички договори с европейските страни за доставки на газ, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Коментарът на Новак бе по повод изявлението в Анкара на руския президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от реализацията на "Южен поток".

"Що се касае до изпълнението на договорите, мисля, че руската страна ще изпълни всички тези договори. Във всички случаи ние ще останем надежден доставчик на газ за европейските страни", каза още Новак.

Победата на проевропейските партии на парламентарните избори в България и Молдова ще направи "Южен поток" ненужен, обяви украинският премиер Арсений Яценюк. По думите му прозападните сили, които управляват двете страни, ще работят с Украйна в сферата на енергетиката и така ще стане ненужно страната да се заобикаля посредством газопровода "Южен поток".

Освен това Яценюк и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер подписаха финансово споразумение за кредит от 150 млн. евро за модернизиране на газопровода "Уренгой - Помари - Ужгород", съобщи ТАСС.

Словашката "Юстрийм" - операторът на системата от газопроводи в Словакия, предложи изграждане на тръбопровод за пренос на природен газ от Западна Европа към Балканите. По този начин те предлагат алтернативен източник и маршрут на газа, вместо "Южен поток".

Отказът на Русия от реализацията на "Южен поток" няма да повлияе на европейските потребители, заяви от своя страна вицепрезидентът на Търговската палата на САЩ Гари Литман.

"Много европейски потребители изграждат своя средносрочна стратегия, без да разчитат на допълнителни газови доставки от Русия. Ето защо отказът на Москва от проекта "Южен поток" няма да се отрази съществено върху европейската икономика", заяви Литман в интервю за РИА Новости.

"С отказа си от "Южен поток" Кремъл всъщност закри дискусията за политизацията на доставките на руски газ за Южна Европа. Не се говореше много за това, но периодично се изказваха мнения, че Москва влияе върху страните от региона чрез газовите доставки. Сега Русия сама затвори темата, и то по добър начин", смята експертът.

Същевременно Международната агенция по енергетика предупреди, че Европейският газов пазар трябва да бъде либерализиран, а потенциалът на Европа да произвежда природен газ - да бъде преоценен. Необходимо е употребата на горива да бъде намалена в секторите, където е възможно, като се използват нисковъглеродни технологии, включително енергия от възобновяеми източници.

Енергийната сигурност се превърна в приоритет за лидерите на ЕС от 2009 година насам, когато спорът за газа между Русия и Украйна наруши доставките до общността. През 2014 кризата в Украйна отново постави под риск снабдяването на съюза, докато не беше постигнато временно споразумение между Киев и Москва на 30 октомври.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: