Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Европейският съюз може да въведе визи за САЩ и Канада
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 08.09.2015Коментари (1)311
©
Европейската комисия информира членовете на Комисията по правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент относно прилагането на Механизма за реципрочност за визите, приет през 2013г. 

Механизмът предвижда Европейският съюз (ЕС) да въведе визи 24 месеца след неговото активиране за гражданите на трети страни, които дълго време изискват визи за някоя държава-член, въпреки че те самите се ползват с безвизов режим в рамките на целия ЕС. По този начин се гарантира еднакво отношение към всички държави-членки във връзка с необходимите за тях визи за пътуване.

Прилагането на този механизъм засяга пряко България поради продължаващия визов режим за САЩ и Канада, чийто граждани нямат нужда от визи за влизане в Европейския съюз. Други засегнати държави-членки са Румъния, Полша, Кипър и Хърватска.

През април 2014 г., вследствие на активирането на механизма за реципрочност от България и другите четири държави-членки, Европейската комисия (ЕК) взима решение да не въвежда визи за американски и канадски граждани. Вместо това, следвайки процедурата по прилагането на механизма, заедно с български и румънски представители ЕК започва преговори с властите на двете държави от Северна Америка в опит да гарантира отпадането на визите за български граждани.

Основната пречка за отпадането на американските визи за български граждани е процентът на отказани визи, като България с нейните 15% е над максимално допустимите 3 на сто. За отмяна на визите за Канада проблем е, че отново България е над максимално допустимия среден процент на отказани визи (16% при максимални 4%) и визово нарушение (7,8% при максимални 3%) за последните три години.

Според механизма за реципрочност, ако САЩ и Канада не премахнат визовия режим за български и румънски граждани до април 2016 г. (24 месеца след неговото активиране), тогава ЕК трябва да вземе решение за въвеждането на визов режим в рамките на целия ЕС спрямо гражданите на двете северноамерикански страни.

Междувременно Канада обяви, че от 2016 г. българските граждани, които са имали виза от страната в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, ще са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада. За тях ще е необходима само регистрация по Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) на Канада.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че Механизмът за реципрочност на визите е изключително важен инструмент на солидарност спрямо държави като България, които от години се опитват да постигнат безвизов режим, но срещат различни пречки в постигането на свободно пътуване в САЩ и Канада. 

"Ако САЩ и Канада не премахнат визите за български граждани, то Европейската комисия ще трябва да спази изискването по механизма за реципрочност и ще трябва да въведе визи за американски и канадски граждани за пътуване в целия ЕС. Това би бил категоричен знак, че всички държави-членки на ЕС, независимо от своята големина, трябва да бъдат третирани еднакво и да се ползват с еднакви условия за пътуване в САЩ и Канада", категоричен бе Емил Радев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Интересно, дали целия ЕС, ще застане зад Румъния и България, когато САЩ откажат безвизов режим... как ли ще се отрази на бизнеса на германци, унгарци, поляци, французи и прочее, ако механизма за солидарност се задейства и им кажат, че от утре не могат да си посещават свободно офисите/фабриките в Ню Йорк? А американците, които пътуват всяка седмица до Европа..? А защо имаме 17% отказани визи е ясно - защото 99% от хората нямат намерение да се върнат, ако ги пуснат...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: