Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат: Контрабандата с диви животни е третата по големина незаконна търговия в света
Автор: Екип Ruse24.bg 16:46 / 08.09.2015Коментари (0)317
©
В края на миналия парламентарен сезон група евродепутати, сред които и българският представител от групата на ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, изпратиха запитване до комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла относно намеренията на Европейската комисия за справяне с нелегалната търговия с диви животни.

"Контрабандата с диви животни е третата по големина незаконна търговия в света, след тази с наркотици и оръжия, равняваща се на до 160 милиарда евро годишно. За съжаление, Европейският съюз много често е пазарът за търговия с откраднатите животни или пък се явява транзитен маршрут", коментира Емил Радев, член на интергрупата за благосъстоянието на животните в Европейския парламент. 

Според него и колегите му, изпратили запитването, в много държави-членки все още има обществени търгове с животни от местен или екзотичен произход, за част от които се предполага, че може да са предмет на нелегален внос на територията на ЕС. Пример за такива видове са влечугите, както и предмети, произведени от техните кожи.

"Комисар Велла ни увери, че Европейската комисия вече е започнала работа по Плана за действие срещу трафика на диви животни и добре разбира проблемите, пред които всички ние сме изправени като общност. Към момента законодателната рамка на ЕС забранява вноса на продукти от диви животни, попадащи под разпоредбата на европейския регламент за търговия с диви животни. Нещо повече - тази разпоредба обхваща и рибите, и дървесните видове, придобити в нарушение на чуждо законодателство", разясни получения отговор българският представител в Европарламента.

Според Европейската комисия един от най-ефикасните начини за справяне с трафика на диви животни е съвместната работа с държавите по произход и, където е възможно, тяхното окуражаване да включат тези видове в Конвенцията за международна търговия на застрашени видове от дивата флора и фауна, което би позволило тяхното глобално опазване срещу незаконен трафик и търговия. 

"Комисията вече е започнала разговори с тези държави, а с моите колеги в парламента ще продължим да следим отблизо темата и мерките, които се предприемат, за да сме сигурни, че Европейският съюз рязко се разграничава от трафика на диви животни - не само на думи, но и да дела", обобщи евродепутатът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: