Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутати искат еднакви закони за защита на животните в ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 14:22 / 26.11.2015Коментари (0)248
©
Евродепутатите Емил Радев и Владимир Уручев са сред съвносителите на приетата днес от Европейския парламент резолюция. С нея се призовава Европейската комисия да изготви нова и по-амбициозна стратегия за защита и хуманно отношение към животните за периода 2016-2020 г., която да запълни празнотите и да надгради постигнатите досега резултати.

Съществена част от новата стратегия е настояването на депутатите за създаване на хармонизирана и всеобхватна законодателна рамка на ЕС за хуманно отношение към животните. Целта е тя да обхваща различните аспекти на законодателството, в това число здраве на животните, зоотехнически условия, биологично производство и официален контрол.

В резолюцията си Европейският парламент призовава още за по-строг контрол в държавите-членки върху прилагането на законодателството, свързано със защитата и хуманното отношение към животните. 

В тази връзка евродепутатът Емил Радев - член на интергрупата за защита на животните, подчерта, че в новата стратегия Комисията трябва на първо място да засегне и уреди редица важни въпроси относно специфични видове животни като домашните любимци, проблемите свързани с тяхната регистрация и идентификация, както и нарастващата нужда от разработване на план за действие във връзка с търговията и трафика с екзотични и диви животни и благосъстоянието на животните, държани в плен и в циркове.

"В някои държави-членки тези въпроси са уредени в по-малка или по-голяма степен, но докато липсва единно и хармонизирано европейско законодателство всички казуси, свързани с благосъстоянието на животните, ще търпят различна интерпретация, която в края на краищата ще доведе единствено до правна несигурност. Това от своя страна би донесло загуби - загуби за европейската конкурентоспособност, за общественото здраве, както и за здравето и благосъстоянието на самите животни", коментира Емил Радев.

Евродепутатът Владимир Уручев - член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, подчерта необходимостта от въвеждане на рамково законодателство на европейско ниво, за да се засили общото разбиране за хуманно отношение към животните. 

"Европейско законодателство в тази сфера не само ще засили конкурентоспособността на вътрешния пазар, но и ще даде ясен сигнал към търговските партньори от трети страни да спазват еквивалентни стандарти по отношение на внасяните животни и продукти", допълни още той. Според Уручев високото ниво на европейските стандарти за хуманно отношение към животните е пряко свързано с качеството на продуктите от животински произход, а оттам и с доверието на потребителите.

Евродепутатите обърнаха внимание и на ролята на Общата селскостопанска политика за осигуряване на подходящо финансиране за дейности, свързани с хуманното отношение към животните, за да се предотврати пренасочване на производството и търговията към държави с по-ниски стандарти в тази сфера. "Необходими са допълнителни стимули по линия на ОСП за инвестиции в земеделските стопанства с оглед подобряване на хуманното отношение към животните. 

Това не само ще направи крайната продукцията по-конкурента на пазара, но и ще подобри положението на производителите във веригата на доставки", отбелязаха в заключение българските евродепутати.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: