Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
Автор: Петя Кузева 17:03 / 18.04.2024Коментари (0)844
© Фокус
"Събрали сме се да празнуваме, но не сме не сме доволни", отсече еврокомисарят Илва Йохансон от София пред медиите в компанията на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и румънския му колега Каталин Предою и увери, че няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти.

Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Румъния Мариан-Кътълин Предою са в България по покана на българския вътрешен миниситър Калин Стоянов.

"Много се радвам, че съм отново в красивата София. Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дългоочакваното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Работихме за това заедно, но не сме доволни, защото очакваме и пълното присъединяване на двете страни към Шенген и по сухопътните граници. Отправили сме конкретни препоръки към Съвета на ЕС, за да отпаднат всички ограничения. Това ще е водещо и при Белгийското председателство на ЕС, а темата ще се обсъди на Съвета на ЕС през юни. Имахме много добра дискусия. Двамата министри представиха напредъка на България и Румъния и се оказва, че двете държави са по-добре подготвени за Шенген, отколкото други държави. Външните граници на ЕС се охраняват много добре. България има много добро полицейско сътрудничество с Турция. За мен лично, а и за ЕК е много важно България и Румъния да бъдат приети изцяло в Шенген и се надявам това да стане, докато още аз съм поста на еврокомисар", изрази увереност Йохасон и отново повтори, че е изключително доволна от всичко постигнато до момента от България и Румъния. 

"Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални бежанци. Има огромен напредък при охраната на външните граници. Министър Стоянов ми разказа за намаляването на опитите за нелегално преминаване на границите. В момента външните граници на ЕС са много добре защитени. Ще има прехвърляне на служители от вътрешните граници, които да защитават външните. Ще има и допълнителни представители на Фронтекс", обяви еврокомисарят. 

"В резултат на всички мерки, които предприехме от септември 2023г., отчитаме трайна тенденция на миграционния натиск към България. От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000. Това показва, че охраняваме много добре външната граница на ЕС", категоричен бе министър Калин Стоянов и отново подчерта, че по отношение на твърдото "не" на Австрия за влизането ни в Шенген по суша въпросът е политически.


Още по темата: общо новини по темата: 472
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: