Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еврокомисар: "Въздушен Шенген" за България и Румъния не решава нито опашките по границите, нито икономическите загуби
Автор: Петя Кузева 20:05 / 14.12.2023Коментари (0)1330
© visegradinsight
"Европейската комисия иска Румъния и България да влязат пълноценно в Шенген, защото отговарят на всички условия". Това каза еврокомисарят по транспорта Адина Вълеан в ексклузивно интервю за Digi24, видя "Фокус".

"Междинното предложение на Австрия за влизането в Шенген първо с въздушното пространство, не разрешава огромния проблем с опашките по границите и става въпрос не само за загубено време, но и за изгубени пари и огромно замърсяване", категоричен е още еврокомисарят от Румъния. "А Австрия не само не допуска изчезването на вътрешните граници, но и създава нови, които носят същите проблеми, свързани с времето, парите и околната среда". 

"Европейската комисия е много твърда в това, че Румъния и България трябва да бъдат в Шенген. Отдавна отговаряте на условията. Това не е единственото становище на Комисията. Комисията също е много активна в насърчаването на това. Ако трябва да обсъдим изявленията на австрийския министър на вътрешните работи, мога да кажа следното: от една страна, разбира се, румънците, които биха могли да се възползват от така наречения Air Schengen (Въздушен Шенген), биха могли да пътуват по-лесно в чужбина, това би било нещо за тези, които вземат самолета, но невлизането на сухопътната граница в Шенген не решава съществения проблем, свързан с икономическите загуби, свързани с превоза на стоки, не решава опашките, не решава екологичните проблеми, които са идеално свързани с тези шенгенски граници", обясни Адина Вълеан пред румънската медия.

Комисарят разясни още, че "в доклада на Комисията за Шенген, въз основа на проучване, проведено на шенгенските граници в рамките на Европейския съюз, е било открито, че 46 000 тона CO2 се произвеждат годишно само от чакането на камиони или автомобили в Шенген граници, в рамките на Европейския съюз".

Валеан казва, че "Австрия и нейното поведение със съседите й е традиционно"

"Сега, ако Австрия или австрийският министър на вътрешните работи не са чели доклада на Европейската комисия за Шенген, не знам какво да ви кажа. Или може би не е искал да прочете частта, където има и недостатъците на това, че не сме част от Шенген. Австрия и нейното поведение със съседите е традиционно. В Тирол, където имаме прохода Бренер, това създава големи трудности, едностранни ограничения за Италия и Германия, но Австрия не разбира", каза Вълеан. Румънският еврокомисар добави, че "има постоянен и публичен спор с Австрия".

"Не може да си член на ЕС и да се възползваш само от предимства, без да поемаш отговорности. Проходът Бренер обаче е проход, през който годишно преминават 10 милиона коли и 2,5 милиона камиона. Това е от съществено значение за връзката север-юг. Не можете да налагате ограничения и да не пускате транспорта във вашия район, защото не ви харесва, че са камиони", обясни еврокомисарят по транспорта.

В същото време Адина Вълеан добави, че "Австрия е труден партньор за всички държави от Европейския съюз по отношение на Шенген, не само за Румъния и България".

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Наводнения 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: