Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европарламентът одобри списъка на задължителните системи за колите, което ще вдигне цените им
Автор: Екип Ruse24.bg 17:08 / 19.04.2019Коментари (0)953
©
Диалогът "За" и "Против" електромобилите тече от поне две години, но той е безсмислен (поне за Европа), защото решението вече е взето от политиците и то е в полза на електрическите автомобили. Сега отново се налага политическо решение, с което автомобилната промишленост трябва да се съгласи, ако иска да продава продуктите си на пазара на Европейския съюз. Проблемът на това решение, макар то да е свързано с безопасността, се крие във факта, че то ще доведе до неминуемо увеличение на цените на новите автомобили след три години, съобщава vesti.bg.

Целите, декларирани от Европейския парламент, както обикновено, са в полза на обикновения човек – те са продиктувани от нуждата да се повиши безопасността на движение, но и да се прокара пътека към бъдещото въвеждане на автономните автомобили. Това ще рече, че базовото оборудване на всеки нов автомобил ще бъде сериозно раздуто, а това неминуемо ще доведе до повишаване на цените.

Така от май 2022 г. производителите са задължени да монтират в новите автомобили алкохолни имобилайзери (т.е. двигателят няма да стартира, ако устройството отчете определени нива на алкохолни изпарения при самотестването за употреба на алкохол) и датчици, отчитащи нивото на умора на водача. И това е само част от изискванията, в базовото оборудване на всеки нов модел ще трябва да фигурират адаптивен круиз контрол, камера за задно виждане и паркинг сензори, както и регистратор на данни при авария – по примера на черната кутия в самолетите.

Новите правила ще засегнат и производителите на камиони. В бъдеще те ще трябва да монтират в камионите подпомагаща система за обратен завой и система за отчитане на препятствия в сляпата зона. Дизайнерите ще трябва да повишат видимостта за водача, а инженерите ще трябва да монтират система, отчитаща налягането в гумите.

Според данни на комисия на ЕС, анализирала сигурността по пътищата на съюза, през 2018 г. в ПТП смъртта си са намерили 25 100 човека. Този факт е накарал политиците в Брюксел да пристъпят към въвеждането споменатите системи за безопасност още в базовото оборудване на автомобилите. Тяхното виждане е, че това ще спомогне към 2038 г. да може да се избягват 25 000 смъртни случаи и 140 000 тежки травми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: