Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейските лидери ще обсъдят Украйна и енергийната криза в Брюксел
Автор: Иван Христов 09:14 / 15.12.2022Коментари (0)273
©
Конфликтът в Украйна и енергийната криза в Европейския съюз ще бъдат във фокуса на държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще се съберат в четвъртък за еднодневна среща на върха в Брюксел. Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел лидерите на ЕС ще обсъдят по-специално финансовата и военна помощ за Украйна, а президентът на тази страна Володимир Зеленски традиционно ще се обърне към участниците на срещата чрез видеовръзка.

По отношение на енергийната криза, според Мишел, държавните и правителствени ръководители ще обсъдят "приоритети: гарантиране на сигурността на доставките и намаляване на цените на енергията за гражданите и бизнеса".

Друга тема на срещата на върха ще бъдат отношенията между Европейския съюз и Съединените щати, по-специално приетият от Вашингтон Закон за намаляване на инфлацията (IRA), който поставя под въпрос икономическите интереси на ЕС.

Както каза високопоставен представител на ЕС пред журналисти в Брюксел, лидерите ще засегнат ситуацията с правата на човека в Иран, както и предполагаемите доставки на оръжие от Техеран за Русия.

"Украйна, както винаги, е в центъра на нашето внимание. Ситуацията, която се влоши поради настъпването на снежно време и минусови температури, изисква от нас да реагираме адекватно, включително по отношение на хуманитарна готовност и помощ. Освен непосредствените нужди на страната, трябва да има и съществена дискусия за това как да гарантираме устойчивостта на нашата военна и финансова подкрепа за Украйна“, заяви Мишел.

Както каза високопоставен представител на ЕС пред репортери в Брюксел, президентът на Украйна ще се обърне към участниците в срещата. "Президентът Зеленски ще се присъедини към срещата на върха в самото начало чрез видеовръзка. Ще бъде [обсъдена] военна подкрепа, финансова подкрепа, както и дипломатическа подкрепа за Украйна", каза той, като подчерта, че специално внимание ще бъде обърнато на въпроса за енергийната инфраструктура на Украйна, която е обект на ракетни атаки.

Според дипломата това ще бъде "среща на върха на единството", по-специално по отношение на позицията за Украйна и продължаващата подкрепа за Киев.

По-рано The New York Times, позовавайки се на представители на Северноатлантическия алианс, който включва почти всички държави от ЕС, съобщи, че страните от НАТО са прехвърлили на Украйна оръжия на обща стойност 40 милиарда долара, което е сравнимо с годишния военен бюджет на Франция. В същото време 20 от 30 страни от НАТО са изчерпали потенциала си по отношение на доставките на оръжия за Украйна, Полша и балтийските страни се оказаха в особено трудна ситуация. Останалите 10 членове на организацията запазват възможността да продължат доставките. Сред тях са Германия, Италия, Нидерландия и Франция.

По думите на Мишел приоритет на страните от ЕС остава "осигуряването на надеждност на доставките и намаляване на цените за гражданите и бизнеса“. "На този фон ще направим преглед на напредъка, постигнат от октомври и ще предоставим допълнителни насоки", каза той. "Един от най-важните етапи през 2023 г. ще бъде реформата на пазара на електроенергия, която Европейската комисия ще предложи възможно най-скоро."

Ръководителят на Европейския съвет подчерта, че "усилията за координация трябва да се комбинират с конкретни проекти и целенасочени инвестиции в иновации, инфраструктура и енергийна ефективност, за да се намали постепенно зависимостта от руското гориво“.

"Нашият нов енергиен хоризонт има ефект на разпространение върху икономиката ни, която беше засегната по-силно от тези на нашите търговски партньори. Нашите бъдещи перспективи за растеж зависят не само от това колко добре управляваме енергийния шок в краткосрочен план, но и от способността на нашите индустрии да останат конкурентоспособни, както и способността ни да правим иновации и да инвестираме в технологиите на утрешния ден, така че ще се съсредоточим върху това как можем да управляваме по-добре нашия координиран политически отговор, включително с подкрепата на паневропейски решения“, добави Мишел.

Енергийните министри на 27 страни от ЕС проведоха редовна среща в Брюксел на 13 декември, на която трябваше да договорят тавана на цената на газа, но не го направиха.

Според ръководителя на Европейския съвет лидерите на страните от ЕС ще проведат стратегическа дискусия за отношенията между ЕС и САЩ "в светлината на променящия се глобален контекст". "Дискусията ще обхване широк кръг от въпроси, по-специално нашата сигурност и икономическо сътрудничество“, заяви той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди това изпрати писмо до 27 лидери на ЕС с предложение да обсъдят и договорят мерки в отговор на Закона за намаляване на инфлацията, който дискриминира европейските компании. "Въпреки това е също така ясно, че елементи от IRA рискуват да нарушат правилата на играта и да дискриминират европейските компании, например чрез данъчни кредити и производствени субсидии", пише тя. "Сега се борим с комбинация от по-високи цени на енергията в Европа и въздействието на IRA“.

Ръководителят на Европейската комисия предложи на лидерите на ЕС "план от четири точки за справяне с това двойно предизвикателство", се казва в писмото. Това са "облекчаване на правилата за държавна помощ за възобновяема енергия и чисти технологии“, тясно сътрудничество с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън "по най-важните аспекти на IRA“, "увеличаване на публичните инвестиции в Европа за ускоряване на енергийния преход“, както и "ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници“.

Приет това лято в САЩ Законът за намаляване на инфлацията предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и енергийно оборудване, при условие че са произведени в Съединените щати. Според европейските лидери този закон може да доведе до нова трансатлантическа търговска война.

Както каза представителят на ЕС пред журналисти, държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще обсъдят доставките на иранско оръжие за Русия, както и ситуацията с правата на човека в тази страна. Той отбеляза, че заключителният документ от срещата ще изрази "категорично осъждане на нарушенията на човешките права от Иран".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: