Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейският парламент осъжда нападенията в Чехия и лишаването от свобода на Навални
Автор: Екип Ruse24.bg 20:31 / 29.04.2021Коментари (0)606
© AFP
Парламентът е дълбоко обезпокоен от неотдавнашното струпване на руски военни сили по украинската граница и разкритията относно руски агенти, които стоят зад експлозии в Чехия.

В резолюция, приета в четвъртък, членовете на ЕП потвърдиха дълбоката си загриженост във връзка с руските военни демонстрации в близост до границата на страната с Украйна, както и в незаконно окупирания Крим.

Ако военното струпване доведе до нашествие в Украйна от страна на Русия, ЕС трябва ясно да заяви, че последствията от подобно нарушение на международното право и нормите ще бъдат тежки, изразиха съгласие евродепутатите. Подобен сценарий трябва да доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ от Русия в ЕС, изключване на Русия от платежната система SWIFT и замразяване на активи, както и отмяна на визите за Европа на всички олигарси, свързани с руските власти.

В резолюцията също така се изразява съжаление във връзка с разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията на склад за оръжия във Върбетице, Чехия, през 2014 г., при която са загинаха двама чешки граждани. Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на Емилиян Гебрев, собственик на оръжейна фабрика, и на още двама души в България през 2015 г.

Евродепутатите изразяват дълбоката си солидарност с чешкия народ и органи, както и твърдата си подкрепа за страната след последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолствата от двете държави.

Парламентът също така отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека.

В текста се напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на Алексей Навални и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Евродепутатите отново подчертават, че държавите членки на ЕС не следва да продължават да бъдат гостоприемна среда за руски богатства и инвестиции с неясен произход и продължават да настояват държави членки като Кипър, България и Малта да преустановят своите режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции (т.нар. "златни паспорти“).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: