Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейският съюз започна преговори с Албания и Северна Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 22:28 / 24.03.2020Коментари (0)515
©
Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. Това заяви в Туитър еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархели.

"От все сърце поздравявам двете държави. Това [решение] изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС", се казва в съобщението.

Решението на Европейския съюз за начало на преговорите за членство със Северна Македония е признание за успехите на страната, заяви министър-председателят Оливер Спасовски.

По време на пресконференция той подчерта, че добрата новина за започване на преговорите за членство в Европейския съюз е дошла "в изключително тежък момент за нашата държава, за Европа и за целия свят". Това е признание за успехите, които политическите институции и гражданите на държавата са постигнали досега.

Спасовски подчерта тежките реформи, които държавата е трябвало да реализира – в областта на правосъдието, на съдебната система, в разузнавателните служби и в борбата срещу организираната престъпност.

Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи допълни, че от днес Северна Македония влиза "в последната фаза за сбъдване на мечтата за членство в ЕС".

Решението не е подарък или чисто политическо решение, а признание за реалния напредък на страната и успеха при създаването на добросъседски отношения. Османи заяви, че гражданите на Северна Македония ще работят за това, колкото е възможно по-скоро да приключат преговорите и страната да стане пълноправен член на ЕС.

В пресконференцията взе участие и министърът на външните работи Никола Димитров, който заяви, че от днес Македония започва следващата заслужена фаза в своя европейски път.

Той съобщи, че веднага, след като ЕК изработи преговорната рамка, ще се проведе междуправителствена конференция, с която на практика ще бъде поставено и началото на преговорния процес.

В рамките само на един месец РС Македония изпълни стратегическите си цели, които ще гарантират нейната независимост и стабилност. Страната стана пълноправен член на НАТО и получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана благодарение на промяната, която бе извършена през 2017 г. и свалянето на авторитарния режим на Никола Груевски.

Договорът от 1-ви август 2017 г. за приятелство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на РС Македония.

В своята страница във Фейсбук министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи че е взето решение за начало на преговорите за членство в ЕС.

"Ще успеем!", написа той.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша приветства днешното решение и подчерта: "сега всичко е в наши ръце".

"Колкото по-бързо изпълним задълженията си, толкова по-скоро ще осъществим мечтата на албанците", каза Баша.

"Добра новина в тези мрачни времена" – така оцени решението за начало на преговорите държавният министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той заяви, че най-после е дадена зелена светлина за начало на преговорите с "нашите приятели от Северна Македония и Албания", която е напълно заслужена.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поздрави страните за взетото решение за начало на преговорите и подчерта, че Европарламентът винаги е подкрепял европейското бъдеще на Западните Балкани. "Сега повече от всякога имаме нужда от силни връзки със съседите си", заяви той, цитиран от "БГНЕС"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: