Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фалшив български паспорт e свързан с взрива на "Северен поток"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:37 / 10.03.2023Коментари (0)507
© Depositphotos
Предполагаемата група, която е свързана с взривяването на "Северен поток", е използвала поне един фалшив български паспорт, когато е наела яхтата "Андромеда" в Северна Германия, съобщи "Шпигел", цитиран от ТАСС.

"Остава неизвестно колко души са били част от групата, защото не всички са предоставили данните си", се отбелязва в статията.

По-рано "Шпигел" писа, че предполагаемите диверсанти са наели 15-метрова ветроходна яхта "Андромеда", за да транспортират експлозиви до газопроводите

"Северен поток".

Уточнява се още, че той е бил нает чрез определена чартърна фирма.

Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

Във вторник "Ню Йорк таймс“, позовавайки се на американски официални лица, се съобщи, че саботажът на газопроводите може да е бил извършен от някаква "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти.

Министърът на отбраната на Германия призова за предпазливост по отношение на съобщенията, че газопроводът "Северен поток" е бил саботиран от проукраинска група и повдигна въпроса за възможността за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината за атаката върху Киев.

"Също толкова лесно би могло да става дума за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината върху проукраински групи", заяви Борис Писториус пред радио "Deutschlandfunk". 

В свой репортаж германският вестник "Ди цайт“ заяви, че паспортите, предоставени за наемане на яхтата, използвана от заподозрените, са били "професионално фалшифицирани". Въпреки че разследващите не изключват възможността за операция под фалшив флаг, те я смятат за малко вероятна, пише вестникът.

Германските медии по-рано съобщиха, че германските следователи смятат, че неидентифицираната група се състои от петима мъже и една жена.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: