Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Димитров е бил ужасен от престъпленията на диктатора Тито срещу българите в Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 10:42 / 29.03.2021Коментари (0)744
©
Комунистическият лидер на България след 1945 г. Георги Димитров е ужасен от престъпленията срещу българите в Македония, които са подложени на жестоко преследване от режима на югославския диктатор Тито. Това стана ясно от разкрит за пръв път документ, в който Димитров саморъчно подчертава информацията за престъпленията на Тито и неговата клика начело с Цветозар Вукманович-Темпо и Александър Ранкович.

Оригиналът на документа бе показан от историка и архивист Евгений Еков, който е главен експерт в дирекция “Централен държавен архив" при Държавна агенция “Архиви", предаде БГНЕС.

 

Трагедията на българите в Македония е описана в писмото на Панко Брашнаров и Павел Шатев от 1 октомври 1948 г.

Изложението е изпратено до Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия (Болшевики), управляващата комунистическа партия в Съветския съюз, чрез втория секретар на българското посолство в Белград Тенчо Добрев.

"Това е придружителното писмо, изпратено до Владимир Поптомов, един от видните защитници на българска позиция по Македонския въпрос. Виждате "строго поверително" – най-високата степен на секретност по това време. То е подписано със "Славянин". Това в псевдонима на Тенчо Добрев, който освен дипломат, както е традицията е бил свързан и с българските служби за сигурност по това време“, заяви Евгений Еков.

Документът е дълъг 9 страници

"Тези 9 страници и досега звучат изключително актуално с оглед на методите, които и тогава, и днес македонистите в Скопие са използвали за унищожаване на българското самосъзнание, на българския дух, традиции, култура и памет във Вардарска Македония. Само няколко от тези методи.

Изкривява се говорът в официалния език и максимално се доближава до сръбския, възприема се сръбската караджица вместо българска кирилица, забранява се публичното говорене за българи и България на територията на Повардарието или както тогава се нарича Федерална Народна Република Македония, преследват се българските учители от времето Екзархията, като не им се дават заслужените пенсии, апропо самите Панко Брашнаров и Павел Шатев са били такива. Освен това масово се уволняват от заеманите длъжности активни дейци на националнореволюционното движение в Македония и Одринско“, разкри историкът и архивист.

 

Съдбата на авторите на документа, за която БГНЕС вече разказа на българския читател в статията си от 27 февруари тази година "Открити в архива документи: Македонските лидери след 1945 са били български учители“, е повече от трагична.

Панко Брашнаров след разкриване на тяхното изложение е изпратен от югославските тайни служби в концлагера на остров Голи Оток, там на 13 юли 1951 г. е ликвидиран по заповед на същите служби. Павел Шатев лежи 11 месеца до края 1949 година в затвора на следствието в Скопие. След като не се прекършва тежко болен е изпратен в Битоля, където е под домашен арест и понеже му забраняват лечението той умира няколко месеца по-късно. Намират го на сметището на града починал от премръзване и от глад.

Българската реакция

"Интересно е, че и двамата адресати и Георги Димитров, и Владо Поптомов са чели с молив в ръка. Те са хванали тези моменти, които характеризират антибългарската политика на властите в Белград и Скопие. Това е разбираемо, тъй като и Димитров, и Поптомов както е известно са свързани кръвно с Македония“, отбелязва Еков.

Според ученият изложението на Брашнаров и Шатев е в основата за преобръщането на българската политика по отношение на Титова Югославия. Затова спомага и фактът, че то е написано след решението на Коминформбюро за изключване на Югославската комунистическа партия от тази международна комунистическа организация заради уклон в нейната политика и съюзяване със западните сили по това време.

Българските държавни мъже са били потресени от изнесеното в писмото. Това става ясно от подчертаните пасажи.

"И преди е имало информация за репресиите в Македония, но за пръв път в такъв синтезиран вид и така всеобхватно се излагат фактите. Ще допълня само един щрих към казаното до тук. Панко Брашнаров и Павел Шатев потвърждават кланетата на Кървавия Божик на 6 срещу 7 януари 1945 г., когато десетки българи от обществения елит във Вардарска Македония са арестувани и избити без съд и присъда във Велес, в Щип, в Куманово и в редица още други градове“, заяви Евгений Еков.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: