Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Димов: Ердоган губи, но активизира своята международна дейност
Автор: Цвети Тончева 16:14 / 01.04.2024Коментари (0)1122
©
Наистина въпросът е сега накъде, след като се разбра, че Ердоган губи както общо за страната, така и в Истанбул и в другите големи градове. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

"Той активизира своята международна дейност. Например, набързо проведе снощи 4 телефонни разговора с президентите на Киргистан и на Узбекистан, забележете. За да им благодари заради поздравленията от тяхна страна по повод “проведените с демократична зрелост местни избори", просто цитирам буквално. Освен това имаше разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. За да го увери, че Анкара очаква именно той да стане следващият генерален секретар на НАТО и да му напомни чувствителността на страната, на югоизточната ни съседка, която не е член на ЕС и спрямо която трябва да се проявява някакво по-специално отношение. И четвъртия му телефонен разговор беше с президента на Иран Ебраим Раиси, като там разбира се, темата естествено е била ситуацията в Близкия изток и по-специално ивицата Газа и войната, която се води между Пакистан и Израел. Това е първото", посочи Георги Димов.

На второ място, според него, е неизбежна ревизия на кабинета и смяна, рокади в цялата партия.

"Понеже втората голяма причина е икономиката, която според една крилата фраза на бившия американски президент Бил Клинтън от 1992 г. към неговия опонент Джордж Буш-старши и благодарение на която реплика той успя да спечели изборите тогава, е именно “Икономиката глупако". И на първо място идва инфлацията, която според официални данни на техния Статистически институт на годишна база през януари т.г. е 65%, през февруари се увеличава с още 2% и става 67%, а през март още не са окончателни данните, но може би ще бъде 69%. И ако се направи екстрапулация на тренда, към края на годината със сигурност ще стане не двуцифрена, а трицифрена. На следващо място е хронично болната турска лира, тежко болна. Пак справка, през май месец м.г., когато бяха общите и президентски избори, курсът на турската лира спрямо щатския долар, беше 1 щатски долар за 20 турски лири. Сега, 10 месеца по-късно курсът е над 32, отива към 33, тоест това е девалвация над 50%", добави Димов.

По думите му, на следващо място, което е силен негативен фактор, е повсеместното вдигане на заплати, на пенсии, на социални плащания, които ще трябва да се плащат след това. Борчовете някой трябва да ги покрива.

И не случайно известен турски професор макроикономист предупреждава, че в югоизточната ни съседка се задава голяма икономическа криза. И специално предупреждава държателите на кредитни карти за скок на лихвите по тях, както и свиване, намаляване на кредитните лимити. И също така, което е не само икономически, но и социален фактор, това е голямото разслоение, неравенството между обществото.

Пак по официални данни на известни макроикономисти, 1% от населението на Турция притежава над 40% от националното богатство. Тимъти Аш - известен макроикономист и политик от Оксфорд директно алармира, че става въпрос за голямо поражение за Ердоган, а всичкото това е именно заради инфлацията. И го съветва да си смени целия икономически екип и да вземе нужните мерки за справяне с проблема.

"И следващата причина за лошия резултат на Ердоган, това са откровените и радикални ислямисти, включително симпатизанти и на хранилка на военизираната шиидска терористична организация “Хизбула". Това е “Партията на свободната кауза", които са силно недоволни от нерешителните действия на Ердоган по отношение на израелско-арабския конфликт, конфликтът между “Хамас" и Израел. И може би те имат някакво основание, защото като реторика по време на изказвания на митинги и т.н. Ердоган застава твърдо зад палестинците, но на практика корабите със стоки, които пътуват за Израел въобще не намаляват. Даже имаше и данни изнесени от техен депутат, турски депутат един месец след 7 октомври, след като беше този терористичният акт на “Хамас". Всеки ден най-малко 6 военни товарни кораба турски отплават от турско пристанище и отиват в Израел.

Също така, не трябва да се пренебрегва и използването на съда и прокуратурата за разправа със старите и новоизбрани кметове, не само на Истанбул и на Анкара, може и в по-малки градове. Понеже прокуратурата и съда, те напълно са овладени, спор по това нещо няма как да има. И последното, което е възможно и то е анонсирано от Ердоган още от преди една година, че той е против Конституцията от 1982 г., приета от военните, именно защото те са я приели. Макар че тя е вече толкова редактирана, че вече няма нищо общо с предишната. И е твърде възможно да отиде и да направи опити за приемане на напълно нова Конституция.

Най-важното, което снощи стана, трябва да очакваме извеждане на преден план на външната политика, след като претърпя поражение, поне в краткосрочен план. Тоест, ще го виждаме все повече и като миротворец, като балансьор, като посредник, както за Украйна, така и за Газа. А пък и по отношение на НАТО, понеже там предстоят важни събития", добави Георги Димов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: