Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Големи автомобилни производители спират работата си заради липса на суровини
Автор: Цвети Тончева 13:34 / 15.01.2024Коментари (0)651
©
Чисто икономически ефектът от военния конфликт в Газа и ударите срещу хутите в Йемен ще се усети през първото тримесечие на 2024 г. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Новите морски маршрути ще оскъпят превоза и ще удължат времето за доставки със седмица до 12 дни, а това обърква веригите на доставки в много индустрии и сектори в Европа, обясни експертът. Големи автомобилни производители на Стария континент като Tesla спират временно работата си заради забавяне на доставките на суровини.  

Цената на петрола за момента обаче остава стабилна. Причината за това е, че реално няма прекъсване на доставките, а само забавяне на транспорта, обясни Цветослав Цачев. Цената му в момента е 72 долара за щатския петрол и около 80 долара за "Брент“. "Разбира се, стои рискът конфликтът да прерасне и да обхване и Иран, но засега според мен големите страни от Арабския свят, каквито са Саудитска Арабия, Египет и Иран, не мисля, че ще влязат в такъв горещ конфликт. Най-вероятно ще се запази тази ситуация, но това ще се превърне в конфликт на изтощение чрез прокси организации, каквито са хутите в Йемен и "Хизбула“ в Ливан. Военните операции на американците и на коалицията едва ли ще доведат до промяна на статуквото. Просто транспортът в Червено море ще стане прекалено рисков и прекалено скъп“, обясни Цветослав Цачев. 

Той коментира публикуваните миналата седмица данни за инфлацията в САЩ, които показват по-високи от очакваните стойности. "Но като погледнем в дълбочина се вижда, че ако прехвърлим инфлацията реално за следващите шест месеца, тя отива на 2%. Основният фактор за тази инфлация всъщност са разходите за жилища, наеми, разходи за комунални услуги. Всичко останало – индустрията, стоките, сочи ниска инфлация.“  

При американските дългосрочни облигации се наблюдава поевтиняване, а тяхната доходност се качи от 4 на 4,20. "Промяната не е съществена, но тя ни показва, че това, което се случва на пазара, е точно обратното на това, което ставаше предишните седмици. В момента пазарът прави една малка корекция на движението преди това. Хубавото е, че доходността на дългосрочните книжа започва да намалява разликата си спрямо краткосрочните“, коментира Цветослав Цачев.  

По думите му все по-трудно става да се намерят добри книжа с хоризонт за инвестиция 5-10 години. "Тяхната доходност е толкова ниска, че те не са атрактивни за пазара в Европа. САЩ е малко по-добре в това отношение, но пазарът има нужда от някаква промяна, за да започне отново да привлича инвеститори и капитали. В момента единственото нещо, което се случва на този пазар, е инерцията от това, че в края на миналата година имаше доста големи печалби, и предстоящото намаляване на лихвените проценти. Тази комбинация не е толкова добра за хората, които искат да инвестира в момента“, коментира Цачев. 

Златото успява да задържи стойностите си над 2000 долара за тройунция. "Но липсва импулс, който да го качи много нагоре. Причините за това са чисто икономически, защото когато се говори за намаляване на лихвите, това засилва интереса към златото, но то няма да бъде толкова силно, че те отново да бъдат на нулеви стойности, няма ги тези икономически и политически рискове с голяма значимост“, допълни експертът.

Още по темата: общо новини по темата: 347
08.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: