Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христина Христова: Има грешка в европейската директива за увеличаване на минималната работна заплата
Автор: Екип Ruse24.bg 17:42 / 28.09.2023Коментари (0)397
©
Истинските доходи се правят в икономиката, там където ни са необходими качествени работни места с добро възнаграждение. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият социален министър Христина Христова. "Това са доходите, важните доходи в едно общество. Разбира се, държавата отговаря включително и за тези доходи, които се правят в икономиката, в бизнеса, защото тя е длъжна да създава добри условия за правене на бизнес. И тя има още много да прави в областта на борбата с корупцията, в областта на дигитализацията в управлението и обслужването на гражданите и на бизнеса, в областта на инфраструктурата и т.н. Така че, не бих казала, че държавата си е свършила тук всички задачи. Напротив, не си ги е свършила и има какво да прави с реформата на съдебната система. Разбира се, държавата отговаря и пряко за доходи като заплатите на хората в публичната сфера, които не са малко. Всъщност държавата има възможност все повече да се намесва и в доходите от пенсии. Въпреки че пенсионната система е осигурителна и би трябвало парите от пенсионните вноски на хората да достигат за пенсии на пенсионерите. Обаче, те не стигат и наполовина, на 50% не стигат, и това всичко се субсидира от държавния бюджет. И стигаме вече до едно състояние на наше си явление на противоречие и конфликт между поколенията", посочи Христова.

Тя посочи, че за 2023 г. 19 млрд. лв. са за пенсии, от тях 10 млрд. лв. се събират от вноските, другото го дава Бюджета - 9,5 млрд., което никак не е малко.

"Тези пари биха могли да послужат за проблемите, за които казахме, че трябва да ги решава държавата - за инфраструктура, за дигитализация, а защо не и за по-добро образование и квалификация на работната сила, на човешките ресурси в България. Но няма как, те трябва да се дадат на пенсионерите. Те нямат своята вина за демографското състояние и за икономическото развитие на България. Те десетки години - 35-40 и повече са работили, в обществения труд са участвали и са давали своя принос, включително своите вноски. Ето защо те трябва да получат своите пенсии. И разбира се, тук има много несъответствия", каза още Христина Христова.

Бившият социален министър каза още, че минималната пенсия почти на 600 000 души се дотира, те не биха получили и тази пенсия, която сега стана 523 лв., защото доходите, които са имали, и вноските, които са внасяли, не са били достатъчни дори за тази пенсия. Но има една гаранция от държавата и под тази пенсия няма как да се получи.  Това обаче вече не е пенсионно-осигурително плащане, а една допълнителна помощ от държавата.

"И отделно се говори, че трябва да се изчисти системата, да си остане осигурителния принцип. В стремежа си да повишава минималната пенсия, държавата няколко пъти повишаваше само минималната пенсия, без средната и въобще нататък по стълбицата. Това изравни минималната до средната пенсия, което е също неравенство и е несправедливо. Хора, които са имали много ниско образование и не са изпълнявали отговорен труд, имали са много малък финансов принос в пенсионната система, получават толкова, колкото един човек с образование, който е изпълнявал сложен труд, който е имал по-висок принос в системата. Той взима почти същия доход", посочи Христова. 

По думите и минималната заплата сега трябва да се увеличава, има и европейска директива за това.

"Аз не знам дали съм споменавала пред вас, че в самата директива има противоречие, грешка, защото минималната заплата е основна заплата, пък там е записано да се стреми към референтна стойност 50% от средната заплата. Но средната заплата, която мери статистиката на всяка страна-членка е брутна заплата. Така че основна заплата е 50% от брутната заплата, тук вече има противоречие и грешка направо и това трябва да се поправи. Но тук ние си имаме също голяма специфика, във връзка с това неравномерно икономическо развитие. Сега, с това повишение на минималната заплата, тя в някои райони става не 50%, а 75%-78% от средната заплата. И представете си в един завод, в някой от районите в Северозападна, Североизточна България един млад инженер, млад специалист, ще взима да речем 1000 лв., може би заплата, пък човекът, който няма никакво образование и квалификация ще взима 933 лв., така са пада при изчислението по директивата и по Законът, който беше променен по текст от Кодекса на труда. И в областта на доходите, равнището на доходите, съотношението си имаме големи проблеми", каза още Христина Христова.

Още по темата: общо новини по темата: 368
12.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: