Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Игор Дамянов: Скандалите между България и Северна Македония са политизирани и донякъде инсценирани
Автор: Екип Ruse24.bg 11:10 / 31.07.2023Коментари (0)400
© YOUTUBE
Скандалите между България и Северна Македония са донякъде политизирани, донякъде инсценирани. Целенасочена кампания на насаждане на омраза към България няма, но има политически партии, както в едната, така и в другата страна, които се хранят от темата "Македония“ и съответно темата "България“. Ако ги няма тези теми, мисля, че някои политици ще умрат от глад, буквално. Това каза журналистът Игор Дамянов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Определени политически кръгове и в двете страни нямат интерес Северна Македония да получи европейско членство, смята той. "Това, което ни разделя, са различията във вижданията за европейското бъдеще на Северна Македония. В Македония не очакваха България да действа по този начин, по който действа, понякога заради политиците. Политиците с проруска насоченост нямат интерес България и Македония да са в добри отношения. Сърбите също нямат интерес, те чакат да се случи нещо някъде в засада и получават само точки от тези скандали“, коментира Игор Дамянов.  

Според него хората в България и Северна Македония се разбират добре, въпреки провокациите от определени кръгове и възникващите периодично инциденти.  

"Светът е във война. Физически тя се води на територията на Украйна, но тя се води на всички полета. При нас тя е хибридна“, допълни журналистът.  

Той коментира случая с ранения българин в Скопие преди мача между "Левски“ и "Шкупи“ и задържаните български фенове. Игор Дамянов бе категоричен, че подобни събития трябва да бъдат осъждани, но провокации и инциденти има при повечето футболни агитки и събитието не трябва да бъде политизирано, добави той. Според него причината за нападението на българина в албанския квартал е провокация от българска страна. "Не бива да позволяваме това да се случва. Ако трябва, ще играем мачове без публика дълго време, докато наистина не осъзнаем, че играта трябва да се решава на терена, да се играе с топката“, заяви Игор Дамянов.  

По думите му вдигането на ветото за пътя на Северна Македония към Европейския съюз от българска страна е обърнало отношението към страната ни. Поставянето на категорични условия за продължаване на преговорите според него е грешен подход от страна на България. "С Договора за добросъседство между двете страни България доказа на Европа, че няма нерешени взаимоотношения между двете държави. Македонците щяха да осъзнаят много неща, които са свързани с историята, щяха да ги приемат, но въпросът е в начина, по който България това го изисква. Ако просто го остави да стане леко, да се случат някои културни процеси, които да омекотят всичко това, хората ще кажат "Няма никакъв проблем“. Просто много по-лесно щеше да се случи всичко. Отрият тон от страна на някои от българските политици дразни в Македония. Ако се промени този подход, нещата ще се случат“, смята журналистът.

Още по темата: общо новини по темата: 674
27.04.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: