Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илхан Кючюк: Ако България говори за поетапно влизане в Шенген, това би било грешен сигнал
Автор: Екип Ruse24.bg 17:28 / 01.12.2023Коментари (0)950
©
Действията между България и Румъния трябва да бъдат последователни и да си говорим като съседи, които имат общо минало в преговорния процес, най-малкото, и искат да имат общо бъдеще в Шенген. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

"Всички институции да имат една и съща позиция - между президенти, между народни представители, евродепутати, изпълнителна власт, безспорно. За да можем най-накрая да се отървем от тези мисли, че България и Румъния могат да бъдат разделени. Те не трябва да бъда разделени, защото това е много негативно. Това би означавало оставането на Българя и Румъния в сивата зона на Европейския съюз и отдалечаването ни още повече от важните решения пред общия ни Съюз. Безспорно тази инициатива е подкрепена много сериозно и от нашите австрийски колеги. И ако ме питате за конкретното място, да, защото Министерството на вътрешните работи е изразявало винаги несъгласие с позицията на България и Румъния. Ние искаме да им покажем, включително и с данни да илюстрираме как България охранява добре външната граница на Европейския съюз. Призоваваме всички да се включат, под всички разбирам не само български и румънски граждани, а и австрийци, а и други, които се чувстват привързани към тази кауза, или ако мислят, че това, което се случва е несправедливо да дойдат да изразят своята справедливост", каза той по повод това, че заедно с колегата си Влад Ботош, член на Европейската партия от Румъния и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия НЕОС излизат на демонстрация в понеделник пред Министерството на вътрешните работи във Виена срещу ветото наложено от австрийското правителство на България и Румъния за членство в Шенген.

Ако България говори за поетапно влизане в Шенген, това би било грешен сигнал, смята Кючюк.

"Не е ролята на евродепутатите или на народните представители в националния парламент да изразяват такава позиция. Това е много сложно, деликатно решение, което трябва да бъде взето след задълбочен анализ от представителите на изпълнителната власт. Винаги съм формулирал, че целта на България да бъде в Шенген е държавна цел. И моите действия дотук са имали единствено и само за задача да подпомогнат държавната цел на страната ни. Другото, което е много погрешно е да се говори, че няма да се случи. Големите неща в европейските институции, като цяло в международните, се случват в последната минута. Имам опит, а и мнозина български дипломати и политици имат не по-малък от моя опит. Бих призовал за единодействие, за единомислие, бих призовал за конкретни действия, които да окажат достатъчен натиск. И този натиск може да бъде по много пътища направен, през дипломацията, през политическите семейства, през изпълнителната власт, през бизнеса. Защото нека да не забравяме, австрийският бизнес е един от най-големите в България, ако не ме лъже паметта, те са на първо място в страната ни като чуждестранни инвестиции, на трето в Румъния. Всичко това ни подсказва, че не всичко е загубено и не трябва да приемаме примиренческата роля", обясни лидерът на европейските либерали.

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: