Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Картината на финансовите пазари изглежда доста оптимистична
Автор: Живко Кръстев 14:02 / 29.01.2024Коментари (0)406
©
Картината на финансовите пазари изглежда доста оптимистична от гледна точка на растежа на индексите на борсите по света. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Рисковете от ескалацията на напрежението в Близкия изток в световен мащаб се отразяват сравнително слабо на цената на петрола. Очакванията на експерта са застрахователните компании да спрат да застраховат превози, които минават по застрашените маршрути в Червено море, и по този начин ще принудят транспортните компании да минават по обиколни маршрути, което ще оскъпи товарите. Това вече се случва и има негативен ефект върху световната икономика, но той не е непреодолим, смята Цачев.

Той коментира и данните от корпоративните отчети на големите компании за четвъртото тримесечие на миналата година. Тази седмица предстои да видим отчетите на Meta, Amazon, Apple и Microsoft. "По-интересното ще бъде да видим какво ще ни кажат тези компании за следващото тримесечие или за цялата 2024 г. Tesla не само че разочарова миналата седмица със своя отчет, който беше по-слаб от прогнозите като печалба, но Илън Мъск каза, че темповете на растеж през годината ще бъдат доста по-ниски от това, което очаква пазарът. Тези големи двуцифрени проценти на растеж явно няма да се случват занапред. Причината е не само конкуренцията, а и отпадането на някои стимули за електрическите автомобили и насищането на първоначалния ентусиазъм. Акциите на компанията паднаха много миналата седмица веднага след отчета, определено това не се харесва на инвеститорите“, коментира Цветослав Цачев.

Очакванията на анализаторите и инвеститорите са седемте големите технологични компании да имат много по-добри резултати, а останалите компании в S&P 500 да покажат много по-ниски резултати. "Намалението в прогнозите идва от тези по-малки компании. Това е притеснително, защото реално там виждаме икономическия фундамент. Тези компании правят много работни места, техният бизнес зависи от икономическия цикъл, от растежа на икономиката, от всичко, което се случва в ежедневието“, обясни експертът.

Той коментира и срива на китайските акции, листвани в Хонконг. "Държавата наложи ограничения на инвестициите и това доведе до изключително ниските стойности на пазара на акции в Хонконг. По неофициална информация има пренасочване на пари от китайски държавни компании към този сегмент от пазара, който може да бъде купуван от чужденци, за да се абсорбира това количество предлагани акции, които всеки ден излизат на пазара.

Причината за продажбата на акции са политически. Има сериозни притеснения, че в САЩ могат да се появят някакви регулации, които да забранят на американски фондове и други инвеститори да притежават такива акции. Икономическите причини са свързани с големия спад на пазара на имоти и изобщо икономическото забавяне“, поясни инвестиционният консултант.  

"Според мен големият проблем е, че спадът на акциите увлича и отлив на пари и капитали от дълговия пазар в Китай, т.е. от заемите, отпуснати на такива компании. Китай има около 2 трилиона такъв външен дълг с облигации, инвестиран от чужбина. Т.е. когато тези два процеса вървят заедно, дори спадът на цените на акциите няма да окаже значение върху икономиката, но ако го няма това финансиране и възможността дълговете да бъдат изплащани с взимането на нови, икономиката ще спре да работи, защото много бизнеси ще фалират, най-вече строителният, защото там е основната част от тези огромни дългове“, допълни експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: