Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иракското разузнаване предупредило за нападение на ИД ден преди атентатите в Париж
Автор: Екип Ruse24.bg 09:08 / 16.11.2015Коментари (0)808
©
Ибрахим ал Джаафари
Иракският външен министър Ибрахим ал Джаафари заяви, че разузнаването на неговата страна е споделило информация, показваща че Франция, САЩ и Иран са сред страните, в които са планирани терористични атентати. Той не съобщи подробности, но коментарът беше направен след атентатите в Париж в петък, отговорността за които беше поета от "Ислямска държава", посочват Ройтерс и ТАСС.

Франция бомбардира бастиона на Ислямска държава - град Ракка в Сирия

"Източници на иракското разузнаване съобщиха информация, че са планирани атентати срещу Европа като цяло и специално Франция, както и срещу Америка и Иран", заявил Ал Джаафари в кулоарите на вчерашните преговори във Виена за прекратяване на войната в Сирия. Той добавил, че съответните страни са били информирани, а запис на изявлението му е публикувано на неговия уебсайт.

Иракският външен министър не уточнява, че заплахата е от екстремистите от "Ислямска държава", които контролират големи райони от Ирак и Сирия. Ал Джаафари обаче заяви, че неотдавнашните атаки в Египет, Ливан и Франция изискват глобален отговор срещу джихадистката група.

Петима задържани в Брюксел за съпричастност с атентатите в Париж

По-рано АП съобщи, че високопоставени източници от службите за разузнаване на Ирак са предупредили предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" за предстоящи нападения на войнствената организация само ден преди извършените в петък нападения в Париж, които отнеха живота на 129 души.

Иракското разузнаване е изпратило телеграма, в която се казва, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е наредил нападение срещу страни от коалицията, срещу Иран и срещу Русия. Това нападение трябвало да включва "бомбени атентати, или самоубийствени атентати, или взимане на заложници". В телеграмата се посочва, че информацията идва от източници на иракските служби вътре в групировката.

Без да коментира специално иракското предупреждение, високопоставен американски източник от разузнаването каза, че до западните правителства не е достигала информация, която да е била достатъчно конкретна, че да може да предотврати станалото в Париж.

Франция определи нападенията, при които по последни данни са загинали 129 души и са ранени 352, като акт на война и обеща да унищожи "Ислямска държава". В момента Париж участва във водената от САЩ международна коалиция, която нанася въздушни удари в Сирия срещу терористичната групировка.

Във връзка със случилото се френският президент Франсоа Оланд обяви въвеждането на извънредно положение и затваряне на държавните граници.


Още по темата: общо новини по темата: 101
11.05.2016 »
02.04.2016 »
12.03.2016 »
28.02.2016 »
24.02.2016 »
19.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура в Русе
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: