Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иран твърди, че е предупредил Израел за нападението, САЩ отричат
Автор: Екип Ruse24.bg 12:28 / 15.04.2024Коментари (0)936
©
Турски, йордански и иракски официални представители са заявили в неделя (14 април), че Иран е дал широко предизвестие дни преди атаката си с дронове и ракети срещу Израел, но американски официални представители твърдят, че Техеран не е предупредил Вашингтон и че е целял да нанесе значителни щети, предава Reuters.

Ден по-рано Иран изстреля стотици безпилотни самолети и ракети в ответна атака след предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в Сирия.

Повечето от безпилотните самолети и ракети са свалени, преди да достигнат израелска територия, въпреки че младо момиче е тежко ранено и имаше опасения за по-нататъшна ескалация, пише британската агенция.

В неделя иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан е заявил, че Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел - САЩ, за нанасянето на ударите със 72-часово предизвестие.

Министерството на външните работи на Турция е посочило, че е разговаряло с Вашингтон и Техеран преди нападението, и е добавило, че е предало посланията като посредник, за да се увери, че "реакциите са пропорционални".

"Иран заяви, че реакцията ще бъде отговор на израелското нападение срещу посолството му в Дамаск и че няма да излезе извън рамките на това. Бяхме наясно с тези възможности. Развитието на събитията не беше изненада", е заявил турски дипломатически източник.

Високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е отрекъл изявлението на Амир Абдоллахиан, като е заявил, че Вашингтон е поддържал контакт с Иран чрез швейцарски посредници, но не е получил уведомление 72 часа предварително.

"Това абсолютно не е вярно", е заявил служителят. "Те не са давали уведомление, нито пък са давали някакъв смисъл на ... "това ще са целите, така че ги евакуирайте".

Техеран е изпратил съобщение на САЩ едва след началото на ударите и намерението е било да бъдат "силно разрушителни", е заявил служителят, като е добавил, че твърдението на Иран за широко разпространено предупреждение може да е опит да се компенсира липсата на големи щети от нападението.

"Получихме съобщение от иранците, докато това продължаваше, чрез швейцарците. В него основно се намекваше, че след това са приключили, но все още атаката продължаваше. Така че това беше (тяхното) послание към нас", е заявил американският служител.

Иракски, турски и йордански официални представители заявяват, че Иран е предоставил ранно предупреждение за нападението миналата седмица, включително някои подробности.

Нападението с безпилотни самолети, крилати ракети и балистични ракети рискуваше да доведе до големи жертви и да ескалира конфликта.

Двама иракски източници, сред които правителствен съветник по сигурността и служител по сигурността, са заявили, че Иран е използвал дипломатически канали, за да информира Багдад за нападението поне три дни преди то да се случи.

Точното време на нападението не е било разкрито тогава, но е било предадено на иракските органи за сигурност и военни власти часове преди ударите, което е позволило на Багдад да затвори въздушното си пространство и да избегне фатални инциденти.

"Правителството ясно разбра от иранските официални лица, че американските военни в Ирак също са знаели предварително за нападението", е коментирал иракският служител по сигурността.

Високопоставен йордански служител е заявил, че в сряда (10 април) Иран е извикал арабски пратеници в Техеран, за да ги информира за намерението си да извърши атака, макар че не уточнил времето.

Запитан дали Иран е предоставил и подробности за целите и вида на оръжията, които ще бъдат използвани, йорданският източник не е отговорил директно, но е посочил, че това е така.

Ирански източник, информиран по въпроса, е заявил, че Иран е информирал САЩ чрез дипломатически канали, включващи Катар, Турция и Швейцария, за планирания ден на нападението, като е заявил, че то ще бъде извършено по начин, който да избегне провокирането на отговор.

Доколко ескалацията може да бъде избегната, остава под въпрос.

Байдън е заявил на Израел, че Съединените щати няма да се присъединят към никакви израелски ответни мерки, е посочил американският служител.

Въпреки това Израел все още обмисля отговора си и "ще поиска цената от Иран по начина и във времето, които са подходящи за нас", заяви в неделя израелският министър Бени Ганц.

Още по темата: общо новини по темата: 62
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: