Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Чаушев: Търсенето на петрол през 2024 г. ще се покачи
Автор: Живко Кръстев 15:15 / 15.12.2023Коментари (0)399
©
Динамиката на финансовите пазари се запази и тази седмица беше най-динамичната. Това каза в предаването "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Ивайло Чаушев – главен пазарен анализатор в "Делтасток". "Тази динамика беше породена от това, че имахме възможността да чуем какво мислят за икономиката централните банкери на Английската, Американската, Европейската, Швейцарската и Норвежката централна банка.  

По думите на анализатора, най-голямо влияние е оказало решението на Федералния резерв от сряда, когато за първи път вече имахме официално признаване от тяхна страна, че през 2024 г. ще започнат да свалят лихвите. Очакванията са за 75 базисни точки, но това са официалните очаквания от Федералния резерв, а пазарите очакват над 150 базисни точки.

"Това беше коледният подарък на Федералния резерв към пазарите, защото това доведе до едни изключителни ралита на американските индекси, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс“ отбеляза нов връх, а NASDAQ и S&P са на няколко процента от най-високите си стойности. Това положително настроение се пренесе и в Европа. 

Сигналът, който се дава от централните банки в момента, е за намаляване на инфлацията. ЕЦБ и Британската централна банка обаче обявиха, че няма да са толкова агресивни в свалянето на лихвите".  

Военните конфликти повлияха и на цената на петрола, каза още Ивайло Чаушев.

"Избухването на войната в Украйна беше факторът, който първоначално покачи цената му. С продължение на конфликта започнахме да виждаме определени спадове. След първоначалния ръст на петрола при нападението на "Хамас“ последваха няколко седмици на спадове. В момента конфликтът в Украйна върви към замразяване. Ако той бъде замразен или се постигне някакво споразумение между двете страни, може да се очаква определен ръст на финансовите пазари, особено на европейските. След сряда имахме доста приличен ръст от над 3 до 4% в цената на петрола, като първата причина беше отслабналият долар заради сигнала на Фед за сваляне на лихвите. 

На Конференцията за климата държавите участнички се подписаха под намеренията си да се откажат от изкопаемите горива. Това също оказа някакъв натиск върху цената на петрола.  

Освен това вчера излезе нов доклад на Международната енергийна агенция за това, че търсенето на петрол през 2024 г. ще се покачи. Тази комбинация от фактори доведе до 4-процентовия ръст и първата положителна седмица за петрола от доста време насам", каза анализаторът. 

По думите му, Саудитска Арабия заедно с Русия са едни от най-големите производители на петрол и едно потенциално споразумение между двете страни може да доведе до определени флуктуации на пазарите на петрол. Понякога подобни споразумения не стават явни дори на пазарите за определено време, въпреки че те може да са се разбрали за определени съкращения или за покачване на добивите. Имайки предвид, че в момента САЩ трябва да напълнят своя петролен резерв, тъй като той е на най-ниските си стойности от 1970 г., Саудитска Арабия и Русия могат да се договорят потенциално да ограничат добива на петрол, което да доведе до по-високи цени и по този начин да направят по-трудно запълването на резерва на САЩ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: