Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изчислиха колко човека се заразяват с коронавирус на масови мероприятия
Автор: Екип Ruse24.bg 11:42 / 03.11.2020Коментари (0)728
©
Епидемиолози изчислиха скоростта, с която се разпространява новият вид коронавирус по време на масови мероприятия в затворени помещения. Оказва се, че в такива случаи при добра вентилация и спазване на хигиенните мерки броят на новите случаи на заразяване се увеличава до 23 %. Резултатите са публикувани в електронната научна библиотека medRxiv, съобщава ТАСС.

Поради това, че в началото на пролетта коронавирусът SARS-CoV-2 започна да се разпространява бързо, много държави въведоха строги карантинни мерки, започнаха да отменят по-голяма част от публичните събития, включително концерти и спортни състезания. Епидемиолозите предполагат, че това е причината скоростта на разпространение на вируса рязко да намалее и страните да потушат първата вълна на епидемията.

През есента коронавирусът започна да се разпространява по-бързо, затова учените започнаха да обмислят как захлаждането и възобновяването на масовите мероприятия ще се отразят на скоростта на разпространение на инфекцията. Според тях, това е важно, за да се прецени дали отново трябва да се забранят масовите мероприятия с цел забавяне разпространението COVID-19.

За целта германски епидемиолози под ръководството на ръководителя на отделението по инфекциозни болести в болница "Мартин Лутер" Щефан Мориц се опитаха да изчислят тази вероятност посредством необичаен експеримент.

Те организирали своеобразен поп-концерт, на който дошли 1 200 доброволци и няколко музикални групи. Концертът се провел в затворено помещение, като преди началото му всички доброволци си направили тест за коронавирус, а по време на концерта били с маски.

Мориц и колегите му направили няколко сесии, като разполагали слушателите и музикантите на различно разстояние един от друг и измервали количеството аерозолни частици и другите потенциални преносители на SARS-CoV-2, които достигали до всеки от доброволците. Въз основа на тези данни имунолозите създали компютърен модел на разпространение на коронавируса в затворено помещение.

Моделът показал, че при спазване на мерките за безопасност и добра вентилация на помещението броят на новозаразените е относително малък. На всеки 100 000 души на концерти или спортни мероприятия с вируса биха се заразили средно между 5 и 15 човека. Общият брой на случаите на заразяване би се увеличил с 0,4 – 2,3 %.

Ако вентилацията в помещението не работи добре, при най-песимистичния сценарий, т.е. при пълна зала, липса на дистанция и неспазване на хигиенните норми, броят на новозаразените може да скочи с 23 %.

Затова учените препоръчват да се засили контролът върху работата на вентилационните системи, да се увеличат входовете и изходите на помещенията, в които се провеждат концерти и спортни състезания. Според експертите, с такива мерки е възможно забавяне на разпространението на COVID-19, без да е необходимо да се отменят всички публични мероприятия.

Още по темата: общо новини по темата: 11884
20.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: