Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво представлява превантивната химиотерапия, на която Кейт Мидълтън е подложена
Автор: Екип Ruse24.bg 08:58 / 29.03.2024Коментари (0)1160
©
Тази година две високопоставени британски кралски особи обявиха, че страдат от рак. Първият, който призна за заболяването си, бе самият крал Чарлз III. След поредица от конспирации и спекулации, свързани с личния живот и здравословното състояние на Кейт Мидълтън, на 22 март дойде и нейното признание.

Тогава принцесата на Уелс съобщи във видеообръщение, че е била диагностицирана с рак при изследвания, последвали коремна операция през януари в Лондон. Кейт не пропусна да отправи и важно предупреждение към всички по света, че навременната диагностика на рака в ранните му стадии може да спаси животи.

Въпреки че остава неясно с какъв точно вид рак се бори съпругата на принц Уилям, тя разкри някои детайли за лечението си в официалното си изявление. 42-годишната майка на три деца сподели още, че е започнала курс по "превантивна химиотерапия" по препоръка на нейния медицински екип.

За това какво представлява превантивната химиотерапия, какви са нейните позитиви и негативи, споделя пред американското издание ET лекарят онколог професор Джереми Джоунс:

"Най-вероятно по време на операцията хирургът е отстранил видимо образувание в дебелото черво. Съществува обаче възможност малките злокачествени клетки все още да са разположени наоколо и да не са видими за окото. Ето защо съществува риск ракът да се върне. Превантивната химиотерапия е това, което медицинският жаргон нарича адювантна химиотерапия. Целта му е окончателно да унищожи онези няколко останали жизнеспособни клетки, които след време могат да се активират. С други думи, това лечение се провежда, за да се избегне рецидив."

"Рискът от рецидив се изчислява по няколко различни начина. Но най-важното е етапът на диагностика. Затова, когато пациент се подложи на операция, ние разглеждаме изключително внимателно под микрскоп тъканта или израстака, за да се установи на 100% дали в него има наличие на ракови клетки, дали се е разпространил в околните лимфни възли, или в други околни органи? Отговорът на тези въпроси ни дава възможност да установим в кой стадий от развитието си се намира туморът.

Фактът, че принцесата на Уелс претърпя "предвидена коремна операция" през януари, също накара мнозина да спекулират с какъв вид рак се сблъсква тя. Но нещата са много по-сложни. Ето какво споделя по въпроса д-р Джоунс: "В корема ни има много органи, които могат да развият рак. Това включва тънките черва, лимфните възли, стомаха, панкреаса и черния дроб. Но като цяло най-често срещаният рак в тази област е ракът на дебелото черво. Но пак казвам - думата "коремна" е много неясен термин, което означава, че коремната операция на Кейт по никакъв начин не е пътна карта за откриването на вида рак, с който тя се бори. Ето защо е трудно да се говори за някаква конкретна диагноза", подчертава специалистът.

При рака, открит по време на операция за друг здравословен проблем, какъвто е случаят с Кейт Мидълтън, туморът обикновено е в ранна фаза и химиотерапията е по-ефективна. "Това означава, че един курс химиотерапия е достатъчен, за да унищожи каквито и да било ракови клетки в организма", коментира проф. Лорънс Йънг от Центъра за ракови изследвания към университета Уоруик пред "Гардиън".

При превантивната химиотерапия се предписват медикаменти, които възпрепятстват деленето на ракови клетки. Тя може да продължи между три и шест месеца в зависимост от типа на онкологичното заболяване и неговия стадий на развитие, отбелязва още експертът, предава Woman.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: