Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой манипулира курса на турската лира? Това е навярно най-голямата кражба
Автор: Екип Ruse24.bg 15:14 / 08.01.2022Коментари (1)514
©
Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция": критици подозират, че хора от обкръжението на Ердоган са манипулирали курса на турската лира при историческия ѝ срив в дните преди Коледа“, пише "Дойче веле“. 

На 20 декември турската лира просто полудя - първо се срина, в резултат от което 1 долар се разменяше срещу повече от 18 лири, а вечерта на същия ден президентът Ердоган обяви спасителен пакет с мерки, след което през нощта 1 долар струваше вече около 13 лири.

"Искаме да знаем кой е спечелил от тези спекулации"

Според турската опозиция това развитие е много съмнително. "Искаме да знаем кой колко валута e купувал и продавал. Кой е спечелил от тези спекулации и кой е бил предварително уведомен за тях“, заяви лидерът на Републиканската народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу. Опозиционният лидер говори за "навярно най-голямата кражба в историята на страната“. А Первин Булдан от прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) подозира, че зад всичко това стои Ердоган: "Вашите спекуланти изкуствено напомпаха долара, а после започнаха масово да разпродават, за да го купят в крайна сметка на много по-ниски цени“.

Тези спекуланти явно са от обкръжението на президентския дворец в Анкара, твърди и икономическият експерт Мустафа Сьонмез. Само там са можели своевременно да знаят какви са плановете на Ердоган. Сьонмез не отрича необходимостта от спасителния пакет с мерки, но критикува непрозрачния начин, по който се е действало: "Правителствата във всички страни с върховенство на закона биха обявили намеренията си под формата на проект - така никой не би могъл да се окаже облагодетелстван. А прозрачността щеше да гарантира, че гражданите ще са запознати с намеренията на властта и няма да купуват валута“.

Тъкмо това обаче се случи на 20 декември: след големия срив в курса на лирата много от турците побързаха да обърнат спестяванията си в долари или в евро - само че по много неблагоприятен за тях курс на лирата.

"Хората масово изгубиха спестяванията си, мнозина дори посегнаха на живота си. Народът се доверяваше на Ердоган. Преди това той беше казал, че ще продължи да снижава лихвите, защото залагал на експорта, а не толкова на курса на лирата. И изведнъж напълно неочаквано за всички още в същата нощ, след края на борсовия ден, той извади този коз от ръкава си“, казва Айкут Ердогду от опозиционната CHP.

Спасителният пакет на Ердоган - мошенически трик? Още същата вечер Ердоган обеща на хората, че техните загуби ще бъдат компенсирани, ако лирата продължи да се обезценява. А финансовият министър Нуредин Небати отхвърля всички обвинения на опозицията за манипулации. "Щом твърдят подобно нещо, нека го докажат. Никой не е пипал курса на лирата в онази нощ“, уверява той.

Управляващата коалиция обаче отхвърли внесеното от опозицията предложение да се проверят събитията от 20 декември. Нещо повече: банковият надзор подаде жалби срещу критични журналисти и експерти, сред които е и икономическият експерт Сьонмез. А поддръжници на правителството дори твърдят, че опозицията била манипулирала курса на лирата, защото искала по този начин да предизвика предсрочни избори.

Ердоган губи популярност, опозицията иска предсрочни избори

Кризата постави Ердоган под огромен натиск. Допитвания от декември сочат, че популярността му е спаднала до 30%. На президентските избори през 2018 той все още се ползваше с над 52% доверие.

На този фон опозиционната CHP съзира шанс да свали Ердоган от власт. Едно ново правителство би имало по-добри условия за работа, независимо от огромните икономически трудности, смята експертът Сьонмез. Според него тези трудности се дължат не толкова на структурата на турската икономика, колкото на политическите амбиции на Ердоган, който управлява икономиката както намери за добре и е готов на всичко, за да опази властта си.

"Най-големият проблем на турската икономика е липсата на доверие към нея от страна на останалия свят“, казва експертът. Според него това доверие може да бъде спечелено при евентуална победа на опозицията. Но засега няма никакви признаци, че управляващите в Турция ще се съгласят на предсрочни избори. А това означава, че Ердоган разполага с време до 2023 година да постигне обявената от него цел: Турция да влезе в първата десятка на най-развитите икономики в света.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: