Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кошмар за потребителите на Facebook и Instagram
Автор: Екип Ruse24.bg 16:06 / 15.02.2023Коментари (0)349
©
Facebook и Instagram може да спрат да изпращат данни на европейски потребители в Съединените щати през следващите два месеца, поради опасения за поверителността.

Европейската група от регулатори на поверителността, Европейският съвет за защита на данните (EDPB), ще издаде обвързващо решение по случай, проверяващ трансферите на данни от "Meta" към Съединените щати до 14 април, заяви говорител на EDPB пред "Политико".

По-рано компанията собственик на двете социални мрежи "Meta" каза, че може да се наложи да спре услугите си в Европа, ако регулаторите преценят, че правната основа за трансфер на данни е незаконна.

Нова трансатлантическа сделка за трансфер на данни е в процес на финализиране и се очаква да дойде преди лятото. Но това може да е твърде късно, тъй като ще остави “Meta" без подходящо правно основание за прехвърляне на данните на европейските си поребители, които съхранява между решението на регулаторите и влизането в сила на новото споразумение, предаде "Телеграф".

Случаят произтича от жалба за поверителността, подадена от австрийския активист Макс Шремс през 2013 г. Ирландската комисия за защита на данните през юли 2022 г. първо предложи да се забрани на Meta да използва правен инструмент, известен като "стандартни договорни клаузи", за да изпраща данни на потребителите до САЩ. Това решение дойде, след като Съдът на ЕС анулира споразумение за данни между ЕС и САЩ, наречено Privacy Shield, като постанови, че то не защитава в достатъчна степен данните на гражданите на ЕС от достъп до тях от властите на САЩ.

Ирландският регулатор на данните в края на януари задейства механизъм за разрешаване на спорове - известен като член 65 - след като не успя да разреши възраженията, повдигнати от други европейски органи за защита на данните относно неговото решение. Говорителят на EDPB каза, че официалната процедура за секретариата за изготвяне на обвързващо решение официално е започнала във вторник и ще бъде приключена в двумесечен срок.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: