Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кремъл: Путин е посочил на Ердоган "деструктивната роля на Запада" в Украйна
Автор: Иван Христов 14:50 / 05.01.2023Коментари (0)457
©
Руският президент Владимир Путин в четвъртък в телефонен разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган е подчертал "деструктивната“ роля на Запада, който налива оръжия в Украйна  и й предоставя разузнавателна информация за целите, съобщават от пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.

"Беше засегната ситуацията около Украйна. От руска страна беше подчертана деструктивната роля на западните държави, които напомпват киевския режим с оръжия и военна техника и му предоставят оперативна информация и целеуказване“, се казва в съобщението.

В същото време Кремъл добавя, че в светлината на готовността на Ердоган за турско посредничество за политическо разрешаване на конфликта, "Путин потвърди отвореността на Русия за сериозен диалог – при условие че властите в Киев изпълнят добре известните и многократно изказвани искания и да вземат предвид новите териториални реалности“.

Освен това Путин и Ердоган са обсъдили Истанбулските споразумения за износа на украинско зърно и деблокирането на доставките на храни и торове от Русия. "Беше подчертана необходимостта от съвестен интегриран подход, който предполага премахване на всички бариери пред руския износ“, се казва в съобщението на Кремъл.

Путин и Ердоган отбелязаха приоритетното значение на такива съвместни проекти като създаването на газов хъб в Турция.

"Бяха обсъдени въпроси за по-нататъшното разширяване на търговско-икономическите връзки, преди всичко в енергийния сектор. Беше отбелязано приоритетното значение на реализирането на такива стратегически значими съвместни проекти като създаването на регионален газов хъб в Турция и изграждането на АЕЦ "Аккую“, гласи изявлението.

Както турската страна съобщи по-рано след разговора, Ердоган по време на разговора обяви планове за бързо завършване на изготвянето от Анкара на пътна карта за създаването на газов хъб. Той отбеляза още, че "като част от създаването на център за природен газ е укрепена съответната инфраструктура и работата в тази посока продължава“.

Путин и Ердоган, между другото, изразиха надежда, че продължаването на контактите за Сирия в тристранен формат ще помогне за разрешаване на ситуацията в тази страна.

"Беше обърнато внимание на перспективите за сирийско уреждане. Положителна беше оценката на срещата на министрите на отбраната, проведена в Москва през декември 2022 г. с участието на ръководителите на разузнавателните служби на Русия, Турция и Сирия. Беше изразена надежда че развитието на контакти в такъв тристранен формат ще допринесе за радикално подобряване на ситуацията в Сирийската арабска република, включително възстановяване на нейната териториална цялост, решаване на проблема с бежанците и задачите за борба с международните терористични структури.

Както бе съобщено по-рано от турската страна, Ердоган в разговор с Путин обърна внимание на необходимостта Сирия да предприеме политически стъпки, за да може да нормализира отношенията между Анкара и Дамаск.

През декември Ердоган каза, че е предложил на Путин тристранна среща със сирийския президент. Тази среща на върха, според турския лидер, трябва да бъде предшествана от преговори на ниво представители на специалните служби, министри на отбраната и външните работи. На 28 декември в Москва се състояха преговори между ръководителите на отбранителните ведомства на трите страни. Срещата на външните министри може да се състои през втората половина на януари.

Отношенията между Анкара и Дамаск ескалираха след избухването на конфликта в Сирия през 2011 г. Тогава дипломатическите връзки между двете страни бяха прекъснати.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: