Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кристалина Георгиева е горда с назначаването си за шеф на МВФ
Автор: Екип Ruse24.bg 08:59 / 26.09.2019Коментари (5)881
©
Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.

Това стана, след като на изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста.

Кристалина Георгиева даде следното изявление днес, след като Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) я избра за следващ управляващ директор на МВФ - 12-ият от създаването на Фонда през 1944 г. - за петгодишен мандат, започващ на 1 октомври:

"За мен е голяма чест, че бях избран за изпълнителен директор на МВФ и благодаря за доверието, което глобалното членство на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да изразя благодарност и уважение на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда.

"МВФ е уникална институция с голяма история и персонал от световна класа. Идвам като твърдо вярваща в неговия мандат да подпомогне стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на Фонда никога не е била по-важна.

"Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени.

"За нашата готовност да действаме от съществено значение е запазването на финансовата мощ на Фонда и затова засилваме усилията му за надзор и развитие на капацитета. Работейки с моя екип, целта ми е да укрепя допълнително Фонда, като го направя още по-перспективен и внимателен към нуждите на нашите членове.

"Очаквам с нетърпение да работя с всички наши 189 държави-членки, Изпълнителния съвет и персонала, както и с всички наши партньори през следващите години.“

До днес Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява фонда след Кристин Лагард.  Французойката се оттегли в началото на месеца, за да оглави Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Кристалина Георгиева ще ръководи кредитната институция с бюджет 1 трилион долара в момент, в който САЩ и Китай водят търговска война и когато Вашингтон се оттегли от редица международни договори.  МВФ промени устава си, за да може българката да поеме поста. Досега кандидатите да управляват фонда трябваше да са на възраст под 65 година,  а Георгиева навърши 66 на 13 август.

Георгиева беше комисар по хуманитарната помощ в комисията на Жозе-Мануел Дурао Барозу,  а в тази на Жан-Клод Юнкер е заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси. На 1 февруари 2019 година тя зае поста президент на Групата на Световната банка, в която започва работа още през 1993 година.

Малко след избора Георгиева написа в профила си в Twitter: "За мен е чест да бъда избрана за управляващ директор на МВФ.  Очаквам с нетърпение да се присъединя към отдадените служители на фонда,  които работят в 189-те държави членки.  Заедно ще работим,  за да изградим по-силни икономики и да подобрим живота на хората навсякъде".

Променено бе и изискването за възраст - директорът да не е над 65 години. 28-те страни членки на ЕС избраха именно Кристалина, която е на 66 години. Преговорите бяха дълги.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Вижте го червения трол под мен.Класически неБългарски ИЗМЕКЯР. Жалее за боклуци,като Вучков ,че умрял.Но за поста на една Българка в една от най престижните финансови институции...не се гордял.Щото не е от техните.Той не е българин...той е пе*ерас! За онази червена мастия Бокова,сигурно беше горд,но тук омразата към техния бивш БКП кадър от Банкя не му дава сърце да е горд :) Колко мъка има в тази България. Файда искал!Не му е кеф за успеха на един българин...Иска да има файда.Келепир!Бедни ми Алеко и след век пак същите ганьовци ,като твоя бай!
0
 
 
Избрали са доказано послушен човек! Кристалина горда, Бойко - и той горд! Аз обаче, някак си не се гордея! Може би защото файдата за обикновения българин ще е нулева!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: