Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Le Monde": Сега Франция прилича на България отпреди 30 години
Автор: Екип Ruse24.bg 13:52 / 18.05.2020Коментари (0)886
©
Спомням си, че бях на 20 години. В България царуваше същата несигурност, същото безпокойство пред неизвестното “, припомня на страниците на авторитетното френско издание Le Monde Петя Пунчева, специалист по управление на бизнес училището в Рен.

"Както и днес, кабинетите на астролозите не оставаха празни, имаше слухове за паранормални явления, чийто брой нарастваше с броя на страховете. Предприятията се затваряха. Възрастните загубиха работата си. Те не знаеха какво да кажат на децата, за да им помогнат да се установят в непредсказуемото бъдеще“, пише авторът, цитиран от "Фокус". Тогава казваха на хората, че е в ход преход към пазарна икономика и навлизат в свободния свят.

По думите на експерта, в днешната френска пандемия тя вижда същите рефлексивни страхове, желанието за затваряне в семейството, същата политическа пасивност, ступор пред ситуацията, в която се намира страната, и чува същия дебат относно приоритета на свободата или сигурността.

В интерес на сигурността французите се съгласяват да живеят в извънредно положение, дават на държавата изключителни правомощия, да бъдат затворени в собствените си домове и да се откажат от свободата на движение и потребление, изисквайки на първо място защита. Както отбелязва Пунчева, подобна реторика е позната на бившата "малка българка“, която си спомня как властите ограничиха свободата на словото в името на стабилността и икономическата сигурност.

Лидерите от 90-те години са принудили жителите на България да мечтаят за свободата: оставяйки настрана историческите книги и курсовете по марксизъм-ленинизъм, те бяха принудени да се запознаят с понятията индивидуализъм и риск. Отсега нататък жителите на бившата комунистическа държава трябваше да се "продават“ на компании, осъзнавайки, че шансовете не са равни и че достъпът до такова желано потребителско общество ще бъде само за най-ловките.

"Тридесет години по-късно, изглежда, сме преминали през пълен цикъл“, заключава авторът. Пазарната икономика е оставила мнозина "в кулоарите“, растежът на потреблението е съпроводен от замърсяване на околната среда, а либерализмът с мантрата си за "всепозволеност“ става все по-малко примамлив. Поради почти пълното спиране на икономическата активност правителствата на много страни несъмнено започнаха масово да подкрепят пазарните участници и е малко вероятно бързото връщане към нормалния живот да сложи край на тази икономическа намеса, замислена като временна, смята експертът.

Според Пунчева, като се има предвид, че връщането в предишния им живот няма да се случи скоро, хората ще трябва да живеят с постоянната заплаха от вируса дълго време, държавата няма да може да спаси всички предприятия наведнъж и ще трябва да взема дългосрочни решения.

Както авторът припомня, икономическото освобождение на Източна Европа през 90-те години доведе до безпрецедентно избухване на алкохолизъм, смъртни случаи и самоубийства и намаляване на продължителността на живота на населението с няколко години. При какви условия гражданинът и служителят във всеки човек ще вземат връх над потребителя днес и дали ще се случи завръщане към силния държавен интервенционизъм в по-мирна обстановка, задава си въпроса авторът.

"Трябва да спрем да вярваме, че изборът ни е продиктуван от икономиката и да проучим начини, които са в съответствие с нашата колективна идентичност и ценности“, призовава журналистът на Le Monde.

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: