Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Либералите в ЕП приеха ключова декларация за Шенген: Дават пълната си подкрепа за България и Румъния
Автор: Екип Ruse24.bg 12:19 / 06.09.2023Коментари (0)358
©
Групата на "Обнови Европа“ в ЕП прие ключова декларация в подкрепа на България и Румъния по пътя им към Шенген. Това решение бе взето по време на заседание на групата в автрийската столица Виена.

Приетият документ гласи следното:

Изявление на "Обнови Европа“ относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение

През 2011 г. България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген и изпълниха всички правни и оперативни условия, необходими за прилагането на достиженията на правото от Шенген във всички области. Това беше постигнато със значителни инвестиции от национални фондове и фондове на ЕС в продължение на повече от десетилетие и беше документирано и признато в рамките на целия процес на партньорска оценка и проверка по Шенген.

Европейският парламент, Европейската комисия и преобладаващото мнозинство от държавите членки предоставяха ясни и многократни послания, че България и Румъния принадлежат към Шенген от техническа и правна гледна точка.

Огромното предимство на свободното движение, в рамките на Шенгенското пространство, е отказано на румънските и българските граждани без основателна причина или обяснение. Подобна дискриминация сериозно подкопава отношението спрямо ЕС сред гражданите на двете страни, месеци преди европейските избори, като същевременно нанася значителни вреди на бизнеса в България и Румъния.

За "Обнови Европа“ политическото решение за пълноправно членство в Шенгенското пространство не трябва да бъде въпрос на привилегия, а на процес, предпоставящ предвидимост и яснота. "Обнови Европа“ изразява дълбокото си съжаление за продължаващото вето на австрийското правителство, което няма правна обосновка, и подчертава, че то намалява политическото доверие в ЕС спрямо неговите граждани, по отношение на неговите институции и система от норми.

Отново заявяваме, че необоснованата и безпочвена позиция на австрийското правителство се използва от антиевропейската пропаганда, включително руската пропаганда, в ущърб на политическите цели на ЕС. Трябва да се подчертае, че това решение подкопава също и капацитета на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в други държави извън ЕС, включително в държавите, в процес на присъединяване. "Обнови Европа“ призовава Европейската народна партия (ЕНП) да поеме сериозно своята отговорност по този въпрос и да предприеме законови мерки спрямо водещата политическа партия в австрийското правителство, отговорна за тази ситуация. Бихме искали да припомним на отговорните лица в ЕНП, че европейските политически партии са длъжни да се грижат за това как гражданите на ЕС възприемат функционирането на нашия Съюз и нашите ценности.

В светлината на гореизложеното, "Обнови Европа“ призовава австрийското правителство да отмени ветото си без по-нататъшно забавяне и да позволи на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: