Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любчо Георгиевски: Критикувам македонската политика, но и в България всеки втори е експерт по Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 09:01 / 25.11.2022Коментари (0)572
©
"Критикувам македонската политика в Македония, но и в България на някои хора им стана бизнес и професия да говорят по македонски въпроси, всеки втори е експерт по Македония", каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Република Северна Македония по темата напрежението между двете страни и стигматизацията на българите в РСМ.

Той подчерта, че осъжда  екстремизма и агресията над българите в Република Северна Македония и че винаги е бил защитник на приятелството между двата народа, има екстремизъм и от двете страни, както и от двете страни има хора, които се "хранят" от това.

"Без съмнение няма никакво оправдание запалването на клуба "Ванчо Михайлов", а сега и срещу клуб "Цар Борис III", но и от българска страна трябва да има повече такт в начина на отношение към някои процеси в Македония. Надявахме се, че след френското предложение нещата ще се уталожат, но не се получава", каза Георгиевски.

Според бившия македонски министър-председател, някои въпроси - и исторически, и политически,  не са разчистени в България и някой иска да ги внесе в РСМ - като това, че Гоце Делчев е бил социалист, а Цар Борис III  е преследвал симпатизантите му и самия него, че през 1934  той забранява ВМРО на Ванчо Михайлов, който едва се спасява.

"България трябва да реши  да има ли в Македония български клубове или клубове  с такива имена,които ще предизвикат реакция и ще дадат храна на българските неприятели. Трябва да има повече такт. Преди тази ескалация в 15 града имаше български клубове, някои от тях 15-17 години съществуват и няма реакции срещу тях", каза Георгиевски.

Той допълни, че някои български структури трябва да внимават - добра атмосфера ли да се гради,  или искат да дават храна за антибългарските настроения.

"За самите клубове не знам, но когато се говори че македонците са българи, че България и Македония трябва да се обединяват и т.н, това предизвиква ответна реакция. Едно е да се търсят истините и да се решават историческите въпроси в интелектуална дискусия, но е друго с агресивен тон да се говори, с дръзкост, която поражда реакция от Македония и злото расте", допълни той.

Ние накрая можем да подпишем всякакви договори, на хартия можем да сложим всичко, но проблемът е в емоцията на хората, как се чувстват те, стана ясно то думите на Георгиевски.

"Не мога да кажа дали УДБА е стреляла по българския клуб, защото може и да е някой младеж, запален от реториката", каза още той като подчерта, че именно реториката е срината до ниски нива.

По темата защо в РСМ българите са стигматизирани, Любчо Георгиевски каза: "Проблемът е, че македонското общество е най-консервативното общество по темата за декомунизацията. Във всички страни около Македония процесът на декомунизация премина, докато а в РСМ здраво се държат за комунизма и е тежка подвижността на процесите. Ние все още дискутираме за комунисти и фашисти. Декомунизацията в Македония е бавна"

"Тито е все още свещена крава в Македония, а македонските партизани също са свещена крава. Тука с декрет не се променят нещата. В този смисъл е и темата за  стигматизащията, за нея говоря вече 30 години. Познавам процесите и факт е че нещата се развиват бавно", допълни Любчо Георгиевски.

Още по темата: общо новини по темата: 674
27.04.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
Европейски избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: