Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Магазин от жени за жени се противопоставя на половото разделение
Автор: Екип Ruse24.bg 08:48 / 28.05.2024Коментари (0)1003
©
В Аржентина достъпът на жените до пазара на труда става все по-труден. Това съобщава Институтът за статистика и преброяване. Мрежа от производители на зеленчуци в Буенос Айрес си е поставила за цел да наема на работа само жени в уязвимо положение, разказва Voice of America (VOA).

В страна, в която има голямо неравенство във възможностите до кариерно развитие при жените и мъжете, Бюджетната служба на Националния конгрес установи, че жените, които имат деца, получават средна заплата с 18% по-ниска от тези, които нямат деца. Затова през 2021 г. Ванеса Дала Коста основава Las Chicas - магазин за зеленчуци, който наема на работа основно жени, пише NOVA.

Идеята за него се ражда в разгара на пандемията от COVID-19 и трудностите, които Ванеса и други жени срещат при намирането на работа. Заедно със сестра си, тя решава да се заеме с този иновативен проект. "Решихме да дадем работа на самотни майки заради личния ни опит. Много е трудно да заведеш детето си на училище, да го вземеш, да го нахраниш, да го сложиш да спи и да работиш", коментира Ванеса. Тя започва да продава плодове и зеленчуци във Facebook, докато не отваря първия си магазин. "Днес имам пет филиала и в тях работят повече от 35 жени. Повечето от тях са самотни майки", казва Ванеса.

Почти самоука в изкуството на предприемачеството, от нейния модел са се възползвали повече от тридесет жени. Мариана Лорена Шеноне е една от тях. Тя е на 42 години и има двама сина, намира в "Las Chicas" решението за генериране на доходи, които да ѝ помогнат да се издържа. "Тук съм от три години, Ванеса ми даде много възможности да се развивам. Бях продавачка, след това станах управител на клон. Чувствам, че тя промени живота ми, защото ми даде много възможности", разказва Мариана.  

Според статистически данни на консултантската фирма CIPPEC процентът на женската трудова активност в Аржентина е в застой от 15 години. Данните сочат още, че майките прекарват почти два пъти повече часове в работа у дома в сравнение с мъжете, пропуски, които тази верига от зеленчукови магазини се стреми да намали, подочват от VOA.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: