Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мартин Табаков: Ако Ердоган победи Имамоглу в Истанбул, той ще пресече пътя му за президентската власт
Автор: Йоланда Пелова 19:19 / 28.03.2024Коментари (0)987
©
Ердоган има икономическо, медийно и психологическо предимство да си върне Истанбул. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Табаков, международен анализатор по повод предстоящите местни избори в Турция.

"Ако Ердоган успее да спечели Истанбул, има по-слаби шансове за Анкара, но съществуват. Той ще го приеме като кредит на доверие, че може да продължи да тласка Турция в посоката, в която той така или иначе го прави. И на този фон, днес разбираме новината, че той е поканен в Белия дом на президента Джо Байдън, на визита, която ще се състои на 9 май. И това сами си давате сметка, че когато се случва непосредствено преди изборния ден, допълнително му помага. Защото като питаме за глобалната картина и нейната връзка с местните избори, ето една от тези връзки", обърна внимание Табаков.

Според анализатора, ако Ердоган победи Имамоглу в Истанбул, той ще пресече неговия път за президентската власт. Мартин Табаков обърна внимание, че няма гаранция, че местните избори ще бъдат последната битка на Реджеп Ердоган на политическия терен. 

"Ако следваме буквата на турския закон в лицето на Конституцията, основният закон на страната, това би трябвало да е последният негов мандат като президент. Но неговата практика ни показва, че той може да заобиколи тези разпоредби на Конституцията по няколко начина. Първо нека да кажем, по Конституция той има право на два последователни пълни мандата, но това е много ключово и важно дали е пълен мандат. Защото той може да предизвика предсрочни парламентарни избори, тоест, да няма пълен мандат. Вследствие на което да се кандидатира още един път, и това не би било нарушение на Конституцията. Второ, ако чак толкова има някакви съображения спрямо една еквилибристика спрямо Конституцията, той може просто да я промени, нещо, което пак е правил. Има две опции - едната е да се промени с 3/5 мнозинство от турския Меджлис, другата е на референдум. И аз си мисля, че той ако бъде амбициран да тръгне по този път с промяна на Конституцията, а не просто с изхитряване на Конституцията, няма да има проблем да постигне това нещо", коментира още международният анализатор.

Още по темата: общо новини по темата: 20
02.04.2024 »
01.04.2024 »
31.03.2024 »
06.06.2023 »
03.06.2023 »
03.06.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: