Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масови протести в Турция след тежкия инцидент в мината
Автор: Екип Ruse24.bg 10:12 / 15.05.2014Коментари (0)316
©
Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти в Анкара и Истанбул, които искат оставката на правителството след смъртта на най-малко 274 души при най-тежкия минен инцидент в историята на страната. Въпреки предупрежденията на полицията протестиращите проведоха неразрешено шествие до сградата на министерството на енергетиката и природните ресурси, в резултат на което се стигна до сблъсъци със силите на реда.

До 247 души достигна броят на жертвите на най-тежкия минен инцидент в Турция досега. Министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз каза, че пожар в мината допълнително пречи на спасителните операции.

Десетки гневни жители на град Сома в Западна Турция, където стана тежкият инцидент, протестираха срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, който посети мястото на бедствието, и го призоваха да подаде оставка. Протестиращите ритаха колата на турският премиер въпреки засиленото полицейско присъствие.

Ердоган заяви, че започва задълбочено разследване на причините за тежката индустриална катастрофа и обеща те да бъдат извадени на светло. Той отхвърли всякаква отговорност от страна на правителството, което е обвинено в престъпна небрежност.

"Такива инциденти не се случват само в Турция. Аварии в мини е имало и в страни като Съединените щати, Китай, Франция, Индия и Белгия. При подобни трудови злополуки там също са загивали много невинни хора. В нашата страна ситуацията е сравнително добра на фона на това, което се случва по света. Тук това е първият подобен инцидент", каза премиерът.

Според местните медии преди три седмици парламентът отказал да сформира комисия, за да инспектира състоянието на мините в Турция. Трите опозиционни партии внесли предложения, които обаче били отхвърлени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Турската полиция за борба с масовите безредици използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу хилядите демонстранти в столицата Анкара и в Истанбул, които протестират срещу смъртоносната експлозия в мината в западната част на страната.

Демонстрантите, повечето от които са членове на леви синдикати, скандират антиправителствени лозунги, а полицията им отговаря със сълзотворен газ и гумени куршуми. Въпреки предупрежденията на полицията протестиращите проведоха неразрешено шествие до сградата на министерството на енергетиката и природните ресурси, в резултат на което се стигна до сблъсъци със силите на реда. Демонстрантите хвърляха камъни и бомбички срещу полицията.

Във връзка с трагичния инцидент в мината в Турция е обявен тридневен траур. Отменени са всички масови мероприятия и празненства. Правителството отложи всякакви запланувани пътувания в страната и зад граница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: